Роми разрушиха блок, 10-годишно дете е ранено

10-годишно момиченце е с опасност за живота вследствие на паднал панел от разрушителни действия на живеещите в общински блок в Ямбол роми.

В четвъртък изтича последният срок, който бе даден на обитателите да се изнесат от станалия известен блок 20 в ямболския квартал „Райна Княгиня”. Жилищата в сградата се обитават повече от 15 години от роми, в които рушат жилищата, унищожават, разграбват и разпродават общинското имущество. Прекъснато е водоподаването и електроснабдяването на блока. Органичните и битовите отпадъци на площ от около 15 декара образуват най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

Кметът на Ямбол Георги Славов обяви бедствено положение на територията на блока и прилежащата му площ, след като ромите са започнали да го разбиват, за да извадят металните части.
„Това съоръжение трябва да бъде освободено, независимо дали ще се разрушава сега или по-късно, то трябва да бъде освободено, за да няма други тежки инциденти, защото вече има тежък инцидент и то с 10-годишно момиченце в рамките на следобедните часове – около 17.30 часа. Това бе поводът окончателно да взема решението", каза той пред "Фокус".

Той уточни, че детето е с тежка черепно-мозъчна травма, коремна травма, гръдна травма, с две сериозни счупвания в областта на таза. Момичето е в кома, след като според свидетелски показания е паднало с панела от седмия етаж. Направена му е операция на черния дроб.

„Преди повече от седмица бяхме направили обяви, че до 16 септември трябва да напуснат доброволно тези, които обитават това съоръжение, но явно е ескалирало напрежение, което е създало психоза и в момента и от следобедните часове върви масово разбиване на цялостната конструкция на блока – с чукове и лостове се разбиват панелите и се вадят железата отвътре.
В момента съдействаме на всички, които си изнасят покъщнината, такава каквато е имало, осигурили сме безплатен транспорт”, добави кметът.

По думите му с ресурсите на МВР ще се премине към обезопасяване на района и извеждане на тези, които го обитават. Той обаче уточни, че в следобедните часове полицаите са опитали с молби да изведат обитателите на блока и очевидно ще трябват по-силови методи.

Според него напрежението се е покачило заради група общински съветници, които в последния месец по всякакъв начин се опитвали да пречат на процеса на извеждането на хората от  блока.

След инцидента с малката Бюлбюл, ромите се настроили още по-войнствено. Кълнат и се заканват на всеки, който приближи наоколо, предаде Дарик радио.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини