ЕК одобри универсалното зарядно

Европейската комисия одобри използването на единно унифицирано зарядно устройство за мобилни телефони. То беше представено в Брюксел по време на официално събитие с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Антонио Таджани, съобщи kaldata.com, позовавайки се на The Inquirer.

Новото зарядно устройство е оборудвано с микро-USB конектор. Унифицираните зарядни устройства ще станат задължителни за всички мобилни телефони, които поддържат пренос на данни от компютър.
Очаква се всички производители, които продават мобилни телефони в ЕС, да бъдат задължени да преминат към новия стандарт. Като основна причина за този преход се назовава удобството на собствениците на мобилни телефони.

Също така се планира с помощта на унифицирането да се намали количеството на изхвърляните отпадъци. Проблемът е в това, че повечето производители на мобилни телефони използват собствени зарядни устройства за тях, които при закупуването на нов телефон често се оказват ненужни и се озовават на боклука. Според международната асоциация GSMA, всяка година по света се изхвърлят 51 000 тона зарядни устройства.

Единният стандарт ще бъде подкрепен от компании като Apple, Nokia, Samsung, LG и др. За момента не се уточнява, кога ще бъде официално оформен преходът към него.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини