Повече за 11.02

Рожденната дата на Томас Едисън (т.нар. изобретател на крушката) 1847 г. - Американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства. Той е един от първите изобретатели, приложил принципите на масовото производство при създаване на изобретения.
Известно време младият Томас Едисън работи като продавач на закуски и захарни изделия на железопътна гара, работи в чигагска кланица и започва свой бизнес с продажба на зеленчук. Прославя се с това, че безпогрешно познава теглото на човек на око, без да го претегля. Около 1862 г. Едисън публикува Уикли Хералд, първият вестник, набиран и печатан в движещ се влак. В Таймс е публикувана статия за Едисън и неговия вестник. На 28 октомври 1868 г. Едисън подава молба за първия си патент – електрически регистратор на гласуване.Приносите на Едисън :

Фонограф
Кинетоскоп
Диктофон
Радио
Електрическа крушка
Машинка за татуиране


Събития

1211 г. - цар Борил свиква в Търново събор срещу богомилите.
Заповед на цар Борил в Търново на събор срещу богомилите /1211 г./. По нареждане на българския владетел решенията на събора са записани в т.нар. Борилов синодик. В него са осъдени богомилските водачи и тяхното учение е анатемосано. Днес, "Бориловият синодик" е един от основите исторически извори за българското средновековие, тъй като в него са събрани изключително интересни и любопитни сведения за живота и тайнствата на богомилите.
Богомилство e еретично социално-религиозно учение, възникнало в България през първата половина на X вeк и получило X-XIV век широко разпространение във Византия, Сърбия, Босна, Италия и Франция (катари и албигойци). Те осъждали богатството, убийството на животни с цел прехрана и поклонението на кръста. Отхвърляли обредите и външността на църквата и били строги аскети. От тайнствата признавали само кръщението, което извършвали не с вода, а чрез възлагане върху кръщавания на ръце и на апокрифното евангелие на Иоан. 
 
Подписването в Москва на Договора за забрана на складирането на дъното на моретата и океаните и в неговите недра на ядрено оръжие и на други видове оръжия за масово унищожение /1971/. Договорът влиза в сила на 18 май 1972 г.

1815 г. — Наполеон се жени за австрийската ерцхерцогиня Мария-Луиза.
 
1929 г. — Италия и Ватиканът подписват Латеранските споразумения.

1953 г. — Съветският съюз къса дипломатическите си отношения с Израел.

1964 г. — Република Китай (т.е. Тайван) къса дипломатическите си отношения с Франция.
 
1990 г. — Нелсън Мандела е освободен от затвора „Виктор Ферстер“, след като е държан като политически затворник там 27 години.

Починали


1650 г. — Рене Декарт, френски математик и философ, понякога наричан основоположник на съвременната философия и баща на съвременната математика, се нарежда сред най-влиятелните мислители в новата европейска история. Той вдъхновява както своите съвременници, така и следващите поколения философи, поставяйки началото на рационализма, водещото философско течение в Европа през 17 и 18 век.

1931 г. — Веранъс Алва Мур, американски бактериолог и патолог
 
1948 г. — Сергей Айзенщайн, режисьор

Веселин Андреев, български поет, журналист и общественик /1918-1991/.

Иван Попов, български драматичен артист и режисьор, един от основоположниците на българския професионален театър /1865-1966/.
Чарлз Парсънс, английски инженер, изобретил многостепенна парна турбина /1854-1931/.









Томас Едисън
Източник: forum

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини