Всичко с доходите на Цветанов е наред

НАП не установи данни за недекларирани доходи от вътрешния министър Цветан Цветанов и съпругата му.

Ще бъде възложена обаче ревизия, във връзка с доходите на родителите на Десислава Цветанова, където се е установило несъответствие между извършените разходи и получените доходи.

Тази информация изнесе на заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Красимир Стефанов, директор на Националната агенция по приходите.

Заключенията от проверките на Цветан Генчев Цветанов и Десислава Цветанова показват:

- Не се установи недостиг на средства и не се установиха данни по отношение на недекларирани от лицата доходи.

- По-голяма част от имотите на семейство Цветанови са придобити по наследство, а апартаментите, които са закупени от семейство Цветанови са закупени с средства по теглен ипотечен кредит и със собствени спестявани средства и дарение от семейството на Десислава Цветанова.

- За проверявания период от 2004 година до 2009 година министър Цветанов е имал 13 сметки в три банки, докато съпругата му е имала четири сметки.

- Няма законова възможност да се съобщат данните за хонорарите на Цветанов за консултантски услуги.

Били са поканени собствениците, които са изплащали хонорарите на Цветанов, но и двете фирми категорично са отказали, а едната изобщо не е съдействала.

За да изготви проверката екипът на НАП са направили 63 запитвания, шест искания за разкривания на банкова тайна, 12 насрещни проверки в търговските дружества, четири запитвания за платени местни данъци и такси.

Изготвени са пет хиляди страници писмени доказателства по протоколи, а екипът на НАП са обобщавали данните до четири часа тази сутрин.

Припомняме, че проверката бе предизвикана след скандалните разкрития, че откакто е в политиката, Цветан Цветанов е закупил шест апартамента и няколко гаража в елитен софийски квартал. Вчера главният редактор на вестник "Галерия" Кристина Патрашкова съобщи, че родителите на съпругата на Цветан Цветанов притежават 14 банкови сметки. 11 сметки се водят на името на тъста му Васил Георгиев, 3 - на тъща му Стефанка Георгиева.

Финансите на вицепремиера Цветанов минават основно през сметките на тези пенсионери. В тях са били внасяни в брой всеки месец суми от 2000 до 20 000 лв. Патрашкова каза, че между 2004 и 2009 г. родителите на Десислава Цветанова внесли в различни банки 150 000 лв., но при съпоставка между приходите и разходите им лъсват около 150 000 лв., за които няма обяснение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини