Нашествие на къдриците през пролетта

Къдриците са винаги актуални и харесвани от жените като прическа. Прибягваме до различни хитрости и начини, за да се сдобием с къдрици- ролки, хартийки, преси, маши, сешоар....Но най-ефективният и дълготраен начин си остава къдренето. Опасен ли е наистина?

Погрешно е схващането, че къдренето необратимо изгаря косата за цял живот. Това определя и страхът на повечето жени да го използват, въпреки желанието си да имат къдрици. Преди години къдренето е увреждало косата и дори е можело да доведе до косопад. Днес обаче съвременните качествени продукти и средства за къдрене не вредят на косата, но понякога се случва да подобрят състоянието й.

По своята същност къдренето представлява трайна промяна на формата на косата, поради което има силно въздействие върху косъма, за да може той да се накъдри. При процедурата се разрушава настоящата архитектура на косъма и се създава нова - къдрава. 

Но не се притеснявайте, къдринът, който се използва за процедурата, е модифициран, тестван и безопасен, когато се борави правилно с него. Има различни видове къдрин според типа коса - за дебела, гъста, тънка коса и т.н , които фризьорът добре познава и знае в какви случаи да употребява. 

Най-важното условие при къдренето е да се прави от професионалист, добре запознат с процеса и резултата му, защото има специфични изисквания, които, ако не се познават, косата наистина може да се увреди. Добрият фризьор ще направи предварителна диагностика на косата на клиента, ще провери плътността, растеж, текстура и натура, ще избере подходящ вид къдрин и ще препоръча последваща грижа в къщи.

Препоръча се къдренето да е на 3- 4 месеца. 

Съвет: Преди трайна промяна на формата пробвайте дали ви отива и как се чувствате. Краткотрайни „къдрици"може да ви направят във фризьорския салон със преса/ маша или ролки,или само сешоар, взависимост от типа коса. 

СЪВЕТИ за поддръжане на къдриците: 

• Използвайте специален шампоан за къдрави коси, но най-добре препоръчан от фризьора ви. Подходящият шампоан ще съхрани къдриците за по-дълго.

• За разресване не използвайте четка, а едрозъбест гребен (с широки зъбци) или собствените си пръсти, за да оправите къдриците. Сложете балсам/пяна.

• Сресвайте косата само, когато е влажна. Не разресвайте мокра косата - къдриците ще променят формата си.

• Регулярно подхранвайте косата с маски, масла или други подходящи продукти, препоръчани от фризьора ви, съобразно типа на косата ви.

• При оформянето на къдриците използвайте стилизираща пяна, балсам или мус подходящ за типа коса.

• Редовно посещавайте професионалист за специална грижа (при необходимост) или просто за освежаване на къдриците. Къдравата коса има повече нужда от грижи отколкото правата.

• За да предотвратите накъсване по краищата, използвайте подходящ продукт (спрей, масло, балсам или серум) за приглаждане и защита на косата от вредните атмосферни влияния (студ, горещ въздух, слънце), препоръчан от фризьора, съобразно типа на косата ви.

• Внимавайте със сешоара, не преизсушавайте косата.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини