Поглед- ретроспекция към историята на Асеновград

След интересната презентация "Асеновград в обектива", вчера в същото това старинно училище "Свети Георги" се проведе друга изложба.
   Тя, по- скоро, ни връща в миналото на града. Организаторите ни представиха композиция от картини, предмети и костюми на нашите предци. Върнаха ни в далечното минало, когато всичко се е постигало с неимуверни усилия и мъки. Разказаха как смелите воини в студове и снегове са бранели Родината. 
Бяха показани копия на "Пластунски костюм" и "Костюм от Първа българса легия" (в бял цвят на снимката). Разказаха ни още за гордостта, с която сънародниците ни са приемали медалите си по различни заслуги. А безброй многото снимки на велики българи доказват, колко хора са били готови да се жертват за родната страна, без да очакват нещо в замяна.
Интересен артефакт от историята бе старинната книга, наречена "Семеен кодекс". За финал на изложението бе показана карта на Родопите. И не случайно най- отгоре е написано с големи червени букви "Rhodopean HOLY Mountain" ("Родопи- Свещена планина").
   За голямо съжаление, тази ретроспективна изложба не можа да се похвали с добра посещаемост. А защо ли? Може би, защото асеновградчани са забравили или не се интересуват толкова от миналото на Асеновград и събитието не бе добре рекламирано. Или пък предпочитат съвременните начини за разкриване красотите на града, какъвто бе "Асеновград в обектива"! Ние ще приемем, че е е второто.


Наси Маркова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини