Великден на площада

Следобедът на Велики Четвъртък събра безброй много деца от различни училища на площада в Асеновград. Поводът е Великден.
   Тъй като на днешния ден, всички знаем, се боядисват яйца, тази година се създаде идеята това да се случи публично. Разбира се, под малко по- различен формат. Организиран е конкурс на тема "Цветен Великден". Тук деца и художници изписват големи магически яйца. Всички са толкова задълбочени в творчество, че бе необходимо да попитам няколко пъти как се казва конкурсът, докато получа отговор. Всъщност състезанията на площада в Асеновград в този час и ден са няколко.
Боядисването на яйцата бе основното и продължи най- дълго. Около всяко едно от тях са се скупчили деца и възрастни, желаещи да покажат художествените си уменията и възможности. Съчетават се свежи изкрящи цветове и тонове от по- тъмната гама.
Междувременно, докато едни рисуват, друга част от малчуганите изпълнят песнички и стихотворения. Всяко дете рецитира гордо и без да се притеснява. Това бе и финалът на конкурса "Дни на книгата". За положения труд много от децата получиха Грамоти. Такива бяха раздадени и за конкурса "Художествена интерпретация на литературен текст". За Грамота се състезаваха и невероятно много рисунки на деца. Тематика на картините нямаше. Но пък си личеше старанието и усилията, с които са рисувани. Всяко от малките художничета е изобразило света такъв, какъвто е в неготите очи. Нарисувани са къщи, кученца, слънца, цветя... Накрая, разбира се, за най- добрите творби от всички конкурси имаше награди.
   Чрез тези "цветни" и весели инициативи Община Асеновград успя да събере толкова много деца на едно място. Накара ги да се гордеят със себе си. Подтикна ги да показват и да доказват какво умеят. Да са горди, че живеят тук. И най- вече- да бъдат единни.

Наси Маркова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини