Разрешават кабели за интернет по въздуха

Депутат от Перник помогна за промяна на закона

Режимът за електронните съобщителни мрежи се либерализира, стават възможни и кабели за интернет по въздуха. Това стана ясно след отговор на въпрос, зададен от народния представител Ангел Найденов към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията относно въздушни кабелни съобщителни мрежи. Въпросът престоя повече от около два месеца преди да бъде отговорен. Той беше предизвикан от действия на органите на строителния контрол, които без предупреждение предприеха отстраняването на кабелите и така оставиха много хора без комуникация за неопределен период.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, с който допълнително са облекчени и доразвити процедурите за изграждане на електронните съобщителни мрежи, вече е приет в  Министерски съвет.

Предлага се освен в населени места до 10 хил. души въздушни мрежи да могат да се изграждат и в урбанизирани райони с преобладаващо ниско застрояване до десет метра. В отговора си министър Ивайло Московски обясни, че се прилагат изискванията на Директива 140/2009 г., с което се намалява срока за издаване на разрешения за строеж на оператора чрез въвеждането на максимален срок шест месеца от деня на подаване на искането.

Лесен достъп на населението и бизнеса до съвременни, ефективни, качествени и сигурни електронни съобщителни услуги е приоритет на министерството. И сега Законът за електронните съобщения дава възможност операторите да използват мрежите на други сектори. Освен това имат право да използват безвъзмездно мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти – публична общинска собственост, както и да ползват стълбовете, предназначени за улично осветление, и тези на въздушните електропроводни линии. Освен това операторите имат право да ползват изградената вече телекомуникационна инфраструктура, каквато е например каналната мрежа, пилоните, мачтите и кулите на Българската телекомуникационна компания. Комисията за регулиране на съобщенията е задължила БТК да предоставя достъп до тази мрежа, каза министърът.

Източник: gradski.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини