И Асеновград ще изгражда регионално депо

Регионалният център за обезвреждане на битови отпадъци, който ще се изгражда на територията на община Асеновград, вече е известен като "57-ото депо" в Националната програма за управление на дейностите по отпадъците.
Той ще обслужва още общините Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Допълнителното му включване се извърши през 2010 г. с решение на Министерския съвет, след като стана ясно, че Пловдивският завод за преработка на твърди битови отпадъци край с. Шишманци не разполага с капацитет за обезвреждане на отпадъците на тези пет общини. Според кмета на Асеновград д-р Христо Грудев съоръжението в най-голяма степен защитава интересите на региона и е икономически целесъобразно.
Отредената площадка за изграждане на регионалния център е с площ 332 768 кв.м в местността Капсида, на мястото на сега съществуващото сметище, което предстои да бъде закрито. Общият капацитет възлиза на 2 400 000 тона, като дневно ще могат да се депонират 250 000 тона. Предвижда се поетапно изграждане на планираните 7 клетки за неопасни битови отпадъци и 1 клетка за строителни отпадъци, сепарираща и компостираща инсталация. Обектът ще се финансира изцяло от държавния бюджет.
Първият етап, за който вече има обявена открита процедура по ЗОП за изпълнител, е с прогнозна стойност 5 млн. 620 хил. лв., от които към момента са осигурени 2 млн. лв. Крайният срок за подаване на оферти изтече на 13 юни. Възложител е община Асеновград, която е собственик на терена.
Първият етап обхваща изграждане на приемна зона - сгради и съоръжения, външно и вътрешно ел. захранване, ВиК, ограда и озеленяване; депо за твърди битови отпадъци - клетка 1 с площ 113 782 кв.м и ретензионен басейн за инфилтрат; депо за строителни отпадъци – клетка 1 с площ 12 265 кв.м и ретензионен басейн за инфилтрат.
Изграждането на клетките и ретензионните басейни ще се извърши, след като частта от площадката, в която ще бъдат разположени, се почисти от отпадъци и се изпълни уплътнен насип. Оформянето им става посредством ограждащи диги с определени откоси.
Срокът за изпълнение на поръчката е в рамките на 6 месеца от датата на откриване на строителната площадка. 

Източник: stroitelstvo.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини