Еньовден в бяло - Каленички в Асеновград

Тази нощ малките асеновградчанки и техните майки ще заспят трудно. Вълнение и трепетно очакване е изпълнило всички в родопското градче. Защото момиченцата тук утре ще са част от обичая Каленица. Или както им казват умилително местните, ще бъдат Каленички.

Обичаят Каленица е характерен за Асеновград и е уникален. На Еньовден - 24 юни, когато се отбелязва началото на лятото, градът на Асеня се покрива със снежнобяло море от дантели, сатен и коприна. Малки момиченца, около три годишни, се обличат като булки и придружени от своите приятелки изпълват улиците със звънките си песни: „Вижте наш`та Калиница колко е красива. Тя ще стане по-красива, нека да ни е жива“.

Момиченцето Каленица, ще остане в тази си роля в продължение на три години. В навечерието на празника в дома й отиват съседските момичета, които носят своите нишани – пръстен, копче, карфица, фибичка, гривна. Поставят ги в бакърче с “мълчана“ вода, мятат отгоре бяло платно и ги оставят да преспят под трендафил в двора и под звездите. На суринта на Еньовден момичетата идват в дома на Каленицата и присъстват на нейното празнично обличане. Самите те са с красиви пъстри рокли и цветни венци на главите. Групите обикалят по къщите и пеят песени. Най-отпред пред всяка група върви по-голямо момиче, което вече е било Каленица. Тя е водачката на групата. От страни на сегашната Каленичка вървят две придружителки, а зад нея друго носи над главицата й разтворен чадър и й прави сянка. Всички носят специални кръгли ветрила. Вярва се, че с обиколката си Каленицата разнася благословията за здраве и берекет за всички.

Групите отиват в параклиса “Свето Въведение Богородично“ или в параклиса “Свети Яни“ над града, където присъстват на празнична литургия. Свещениците ги благославят и им дават малки кръстчета. В Асеновград приемат и вярват, че образът на Каленица се отнася към този на малката Богородица. Според нейното житие малката Мария е била въведена в Храма именно на 3-годишна възраст.

След като приключат с обиколките си, момичешките групи се събират в някой от църковните дворове или под дърветата по околните поляни, почиват си, танцуват и пеят песни. Гордите майки на Каленичките са приготвили почерпка за всички. На третата година майката на съответната Калиница прави и раздава гювеч за всички.

Надвечер момичетата отиват в дома на Каленицата и там гадаят по нишаните, поставени в бакърчето с „мълчана вода”, какво ще им се случи през годината. Наричанията са от рода на - да отиде на манастир, да стане учителка, да се ожени за богат търговец, да лекува хората, да има охолна къща и други. След това всички се разотиват.

Макар празникът да продължава да битува и в наши дни, той е силно променен. Някога с красиви народни носии, сега момиченцата се обличат като булки. Което не е много учудващо, имайки предвид факта, че Асеновград е всепризнатата столица на булките и булчинските рокли у нас.

Традиционно общината е приготвила празнична програма за деня:

09.00 ч. - Празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец”

10.30 ч. -  Шествие на Калиничките до параклис „Света Богородица- Въведение”

/Калиничката/

11.00 ч. - Празнична програма за Калиничките - градски парк срещу паметника на Цар Иван Асен II

18.00 ч. -  Празник на сватбените традиции и ритуали. Етнографски музей - Пловдив гостува със сватбено облекло от различни етнографски области в страната. Сватбени обичаи, представени от  читалищата в харманлийските села Българин и Бисер -  градски площад „Акад. Николай Хайтов”.  

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини