Американският щит и над България

Американският противоракетен щит ще обхване цялата територия на Европа, включително всички части на България. Уверения за това даде заместник-държавния секретар по контрола върху въоръженията и международната сигурност на САЩ Елън Таушър. Тя се срещна вчера във Вашингтон с група депутати от Европейския парламент, сред които Ивайло Калфин.

Заместничката на Хилари Клинтън потвърди, че новата концепция на САЩ предвижда покриването на цялата територия на Европа, включително частите от българската територия, които не попадаха под защитата му в по-ранния й вариант. Таушър съобщи, че разговорите на Вашингтон с партньорите им в Източна Европа са в напреднал етап и в момента се уточнява къде ще бъдат разположени радарните установки.

Реформата в НАТО, както и разоръжаването, бяха дискутирани по време на разговора с заместник държавния секретар на САЩ Таушър.

Ходът на събитията в Северна Африка точно следва случилото се в Източна Европа преди повече от 20 години. Всичко тръгна от стремежа на хората за повече свобода и ще завърши с установяването на демократични правителства в тези държави. Това прогнозира бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пред евродепутатите.

В отговор на паралела между Арабската пролет и прехода в Източна Европа, направен от Пауъл, Ивайло Калфин подчерта различията между цитираните събития: "В Източна Европа опозицията изповядваше европейските демократически ценности. ЕС изигра много силна роля в регулирането на промените. Докато в Северна Африка има дефицит на партии, които да представляват хората. Те тепърва ще се създават". Според него е все още твърде рано да се каже със сигурност как ще се развият процесите, започнали от гражданските протести тази пролет.

Евродепутатите размениха мнения с Колин Пауъл за течащата в момента реформа в НАТО, както и за приоритетите в отношенията между ЕС и САЩ. Бившият главнокомандващ Генералния щаб на американската армия обоснова разбирането на администрацията на САЩ, изразено неотдавна от бившия държавен секретар по отбраната Робърт Гейтс, че Европа трябва да играе по-активна роля в операциите на НАТО, за да се гарантира нейната стабилност и в бъдеще.

Евродепутатите са във Вашингтон за годишното заседание на Трансатлантическата политическа мрежа. Първата сесия от трансатлантическата седмица, която е мястото за сверяването на часовниците между законодателите на САЩ и ЕС, започва утре. Днес пратениците на Европейския парламент ще имат срещи в Световната банка и в Международния валутен фонд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини