Данъчна чистка в Гърция, 300 млн. евро дългове от яхти

Над половин милион данъкоплатци в Гърция са призовани да изчистят до края на октомври данъчни задължения към държавата с изтекъл срок за 2010 г., след като финансовото министерство реши да им даде последен шанс и удължи срокът за плащане на налози, като се закани, че ако това не стане, започват експресни данъчни проверки, съобщават вестниците днес.

Антикризисната мярка е включена в законопроект на правителството, наречен от медиите "закон метла", и ще засегне освен всички други и упражняващите свободни професии с недвижими имоти от над 400 хиляди евро, а също така листвани на борсата компании и предприятия с оборот от над 20 до 40 млн. евро, които не фигурираха в първоначалния вариант на наредбата за изчистване на стари данъчни задължения.

В проекта, внесен вчера в парламента, има и клауза, предвиждаща да бъдат изчистени и задължения за последните десет години. Финансовото министерство се надява от тях в хазната да влязат над два милиарда евро.

От данъци за недекларирани яхти пък се очаква да бъдат събрани над 300 млн. евро. В законопроекта има също разпоредби за хазарта и частните инспектори. Данък добавена стойност ще се плаща на три вноски от бизнеса и свободните професии.

Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че неговият кабинет планира да привлече частни компании за разследване на укриване на данъци и събиране на дължимите суми. Неплащането на данъци е сред основните проблеми на Гърция. От една страна данъчната етика в страната е сред най-ниските, а от друга - държавата плаща цената за липсата на работеща данъчна система и широко разпространената корупция. Съдебната система пък не е в състояние да накаже данъчните измамници, пишат вестниците.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини