Инспекция по труда: Работодателите да се съобразяват с жегата

Заради очакваните високите температури и с цел избягване допускането на инциденти на работните места, предизвикани от тях, Главна инспекция по труда отново напомня на работодателите да съобразят режима на работа и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за което по закон носят отговорност.

На работодателите се препоръчва да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности за живота и здравето на своите работници и служители. Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, оборудване на климатизирани помещения за почивка. Препоръчителни са и организационни мерки като въвеждане на режим на труд и почивка, промяна на началния час на работното време, а също и намаляване продължителността на работния ден.

Освен горните мерки за превенция, работодателят трябва да предвиди действия и да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини