Адска жега - удрят ни 40 градуса

Днес ще бъде един от най-горещите дни през това лято, предупреждават метеоролози. Според прогнозите температурите в Пловдив и Пазарджик ще ударят 40 градуса. Освен в тях код "Оранжев" е обявен и в областите Стара Загора, Ловеч, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, което означава, че термометрите със сигурност ще скочат над 36 градуса.  

Във всички останали части на страната в сила ще е код "Жълт". Той се обявява при температури между 34 и 36 градуса.

Код "Червен" досега в България не е обявяван, тъй като това означава да ни заплашват температури над 50 градуса, каквито у нас не се срещат.

Лекарите предупреждават в дни като днешния да не се стои дълго време на открито, особено под преките слънчеви лъчи, да се пият много течности, но не и газирани или алкохолни. Носете шапки, светли и леки дрехи, наблягайте на плодовете и зеленчуците. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи и да не се претоварват. Друго, което ни съветват медиците, е да внимаваме с употребата на климатиците. Разликата между климатизирано помещение и външната температура не трябва да е повече от 10-12 градуса. Резкият преход от топло към студено и обратно може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Научете се да разпознавате и първите признаци на слънчевия и топлинния удар, което би помогнало в критични ситуации на вас или на другите около вас. Това са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне и трудно преглъщане. Възможни са също световъртеж, промени в зрението, гадене и повръщане, главобол, липса на ориентация, затруднено дишане.

Важно е да запомните, че първото нещо, което е добре да се направи в подобни случаи, е пострадалият да бъде пренесен веднага на сенчесто и проветриво място и по най-бързия начин да бъде охладен. Махнете дрехите, които може да се махнат или поне ги разкопчейте. Напръскайте го с вода. Ако е в състояние, накарайте го да приеме течности - вода, плодово сокове и още по-добре леко подсолен айрян.

Ако положението остава извън контрол, обадете се на лекар.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини