Wikileaks : Емирът на Катар платил за свободата на медиците ни

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ат-Тани е платил на Муамар Кадафи за освобождаването на българските медици. Това става ясно от секретни грами на тогавашния посланик на САЩ у нас Джон Байърли, предоставени от Wikileaks на bivol.bg, пише Монитор.

Вчера се навършиха четири години от завръщането на 6-имата български медици със самолета на Сесилия Саркози. Те бяха държани 8 години в либийски затвор с обвинение, че са заразили стотици деца с вируса на СПИН.

Байърли описва завръщането на българите на борда на френския правителствен самолет като подобно на завръщането на американските войници от Виетнам или американските заложници от Техеран.

Посланикът докладва и думите на дипломата Марк Пиерини, шеф на международния фонд за Бенгази, който споделя, че последните 48 часа са били “доста мизерни”, като либийците са рушали постигнатото и са искали нови отстъпки от Брюксел до последния момент, преди медиците да се качат на самолета. “Най-накрая, каза Пиерини, изглежда, че емирът на Катар е дал някакви пари, за да се приключи със сделката” - пише Байърли.

От дипломатическите доклади, изпратени до Държавния департамент от София, става ясно, че САЩ предпочитат тихата дипломация по случая. България е била готова да приеме всяко предложение за либийския дълг към България като част от договорката за освобождаване на сестрите.

В грамите на Байърли се проследяват отделните стъпки на сделката, които минават през замяната на смъртното наказание с доживотен затвор от Върховния съдебен съвет на Либия, което отваря вратата за завръщане на медиците в България. На финалната права, когато преговорите изглеждат объркани и с неясен край, се намесва и емирът на Катар.

Приключването на сделката за медиците обаче става ефективно след като България опрощава либийския дълг от 56,635 милиона долара на 2 август 2007 г., за което посолството съобщава в отделна грама.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини