Иде бум на хепатит А

"Тази година ще бъде наистина епидемична. Не сме се сблъсквали отдавна с голяма вълна на заболяването. Хората са изгубили имунитет". За това предупреждава главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Есента на тази година ще е епидемична от хепатит А за нашата страна. Очакваме истински бум на заразяванията, тъй като вълната ни подмина в предишните две години, натрупаха се много хора, които нямат имунитет и са податливи за вируса", допълни д-р Кунчев. Първият признак за предстоящото развихряне на заразата е увеличаващият се брой на заболелите през лятото вместо през есента, както обичайно се случва. Само в инфекциозната клиника в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив от началотона месеца са постъпвали по 1-2 заразени на ден от различни части на региона. Сред болните има и цели семейства.

Това е болест на младите хора, тъй като заболеваемостта е най-висока сред 7-, 8-, 10-и 15-годишните и се прихваща от лоша хигиена и мръсни ръце, обясни още д-р Ангел Кунчев. На заболяването може да се противостои чрез добра лична хигиена. Като добър пример той посочи скандинавските страни, където в резултат на постоянните разяснения и напомняния за спазване на добра хигиена годишно има 30-ина случая, докато у нас достигат понякога и до 30 000.

За да избегнете заболяването, можете да направите 2 много прости неща. Първо - задължително мийте ръцете си след излизане от тоалетна и преди всяко хранене, второ - измивайте добре плодовете и зеленчуците, които ще консумирате.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини