Казваме сбогом на надеждите за нови спирки

Спирка, каквато още дълго няма да видим в Асеновград.

Надеждите на асеновградчани за нови и модерни автобусни спирки остават в сферата на утопиите. До изтичане на крайния срок - 4 юли, не се е появил нито един мераклия да закупи документация за участие в конкурса за предоставяне на тяхното управление и подържане. Това става ясно от докладната записка на кмета д-р Христо Грудев до
общинския съвет, която ще бъде разгледана на сесията на 3 август. Комисията за провеждане на процедурата е взела решение на съветниците да бъде предложено проекторешение за нейното прекратяване. Мотивът - липса на интерес към концесията, "независимо от усилията, които е положила общинската администрация".


Така и втората процедура, с която общината се опита да намери стопанин на спирките, се озова в трета глуха.
При първата се намериха три фирми, които да закупят тръжните книжа. Но не последва нищо - софийската Агенция "Стрела" , бургаската "Телеинфоцентър" и асеновградската "Техномонтаж" така и не подадоха реални оферти. Стигна се е дотам, че общината им изпрати уведомителни писма. Резултатът от напъните на администрацията -  две обратни разписки и върнато писмо от Бургас заради непълен адрес на получателя. Дотам.
При последвалия повторен конкурс никой не пожела даже да закупи документи за участие. Въпреки че част от параметрите бяха редуцирани, това така и не се случи. В името на привличане на инвестиции в тази насока общината смъкна финансовите си изисквания от 208 000 лв. на 150 000 лв., намалена бе и годишната  вноска от 8 000 лв. на 5 000 лв. Но и това не се оказа достатъчна стръв за потенциалните инвеститори да се хвърлят в надпревара за асеновградските спирки.
Всичките шестдесет стоянки в Асеновград са публична общинска собственост. В интерес на истината те не могат и да се нарекат спирки, тъй като такива на 90% липсват. Макар от години състоянието им да е потресаващо, местната управа не вложи средства в техния ремонт. Нямаше и никакви приходи от тях.
Какво следва оттук насетне не е ясно, тъй като в кметската докладна такъв вариант не е посочен.
Асеновградчани сме свикнали и знаем прекрасно къде спират автобусите, които ни трябват. Ако изобщо тях пък ги има, но това е съвсем друга тема. Виж за тези, които са имали неблагоразумието да посетят красивия ни град това ще си остане "тъмна Индия". В крайна сметка пък да питат. Нали щом са стигнали до тук, най-вероятно познават някой от местните пътуващи с автобус страдалци.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини