На Преображение небето се отваря и сбъдва желанията на най-праведните

Преображение

Икона на Теофан Грек

Православна църква чества на днешния ден Преображение Господне, наречен още Сотировден.

На този ден Исус Христос се се изкачил на планината Тавор в Галилея заедно с учениците си Петър, Яков и Йоан и започнал да се моли. Те заспали и когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Исус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и смърт. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте." Целта била да се укрепи вярата на апостолите.

За вярващите християни Преображение Господне се свързва с промяна и с нова надежда.

Според народните вярвания днес е първият ден, в който може да се яде грозде, и то след като се освети в църква. В някои райони на България се правят панаири. Според народния календар на 6 август започва преобразяването на природата, като слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. Птиците започват се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето, което може да се види само от най-праведните. Всичко, което те си пожелаят, се сбъдвало.

Според Уикипедия на този ден имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Исус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини