Идват лаптопи с хард диск от 1TB

Твърдите дискове са наистина едни от най-динамично развиващите се компоненти на IT пазара. Само преди няколко години диск с капацитет от 200 GB изглеждаше изключителен, а сега думата „терабайт“ започва да се използва доста често. Дори в сферата на преносимите компютри.
Производителите на твърди дискове направиха следващата крачка при повишаване на гъстотата на съхраняване на данни, пише Heise online, цитирани от Investor.

В момента производителите сбиват 500 гигабайта на един 2,5-инчов диск, което позволява появата на лаптопи с памет 1 терабайт. До този момент такива памети има само в 12,5 милиметров формат, но сега модерните устройства ще се произвеждат в 9.5mm формат, което ще позволява да бъдат монтирани на лаптопи, компактни компютърни all-in-one конфигурации и устройства от вида set-top boxes.

Производителите, които вече пуснаха такава памет, са Samsung (HN-M101BB SpinPoint M8) и Western Digital (WD10JPVT Scorpio Blue), като скоро предстои сред тях да се нареди и Toshiba със своя MQ01ABD100.

И трите диска работят с 8 MByte кеш и пренасят данни със скорост 3 GBit/s чрез ATA-II. Има разлика обаче, в употребата на електричество. При четене и запис Samsung дава разход от 2,2 вата, Western Digital - само 1,4 вата.

Още по-отчетливи са разликите в цената. Докато Samsung предлага HN-M101BB за 67 евро, WD10JPVT ще струва почти 100 евро. Японската компания-производител Toshiba не пропусна да изтъкне като предимство на своя модел изключително ниския разход на енергия в сравнение с останалите 2.5 и 3.5-инчови хард дискове, но засега не дава конкретни данни за разход на енергия или цена

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини