Невиждан сняг в Нова Зеландия за първи път от 1939 г.

Снегове, донесени от небивал за тези ширини антарктически въздушен фронт, днес достигнаха Северния остров на Нова Зеландия, на който обикновено няма зима. Значителна част от страната трети ден е обхваната от студа.

Местни жители съобщиха, че лек снеговалеж е имало дори на около 200 км северно от най-големия новозеландски град Окланд, който вчера преживя най-студения си ден, откакто се води статистика: температурата не превиши 8,1 градуса по Целзий, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В центъра на Окланд сняг пада за първи път от 1939 г. В Уелингтън пък автобусите бяха спрени и хората не успяха да отидат на работа заради най-обилните снеговалежи от половин век. Докато жителите на двата града се дивяха на първия сняг, който виждат в живота си, полярният атмосферен фронт донесе неприятности на Южния остров, включително в Крайстчърч, където хиляди хора още живеят в домове, тежко пострадали от земетресението през февруари, при което загинаха десетки хора. 


Сега заради снега около 1000 жилища в района на Крайстчърч останаха без ток, автобусите не се движеха заради блокираните от снега пътища, затворени бяха и училищата.

Основните магистрали и на двата най-големи новозеландски острова бяха затворени, а полицията в много населени места посъветва хората да си останат у дома, вместо да рискуват да карат кола или да вървят по заледените пътища. Метеоролозите очакват обилен сняг да вали в голяма част от страна и тази вечер и предупредиха, че застудяването може да продължи до четвъртък.

"Хората трябва да са готови на най-лошото, което значи да са подготвени, ако не могат да напуснат дома или ако останат без електричество и други удобства", съобщиха от Гражданска защита.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини