Подземният минен музей в Перник става все по-популярен

Подземният минен музей в Перник става все по-популярен, разказаха туристи и местни жители, пише Информационна агенция КРОСС. Посетители има през цялата година, като интересът към минния атракцион не зависи от сезоните. Най-дълбоката точка на музея, в който миньорската професия оживява, е на 50 м. под земята. Запазени са 2 подземни галерии с обща дължина от 630 м. В тях има 30 експозиционни ниши, разказващи за тежката миньорска професия и историята на добива на въглища, който в продължение на десетилетия е основно препитание в Перник.

Вагонетки, миньорски оръдия, лампи и облекло са сред много експонати, които хвърлят светлина у посетителите за подземната миньорска професия. В музея може да видите как миньорите са копаели с шила и чукове и първите дървени колички, с които въглищата са изнасяни на повърхността- преди 120 години, както и да проследите развитието и модернизацията на минното дело до днешните електрически съоръжения, локомотивите с акумулатори и машините за копане. С помощна на специалното осветление и озвучение пък минните галерии оживяват съвсем. Ще може да научите и как миньорите са защитавали живота си при срутване, как са укрепвали галериите и как са си комуникирали. До началото на миналия век в пернишките рудници са работили и коне.

На 28 август Перник ще отбележат 120 години от откриването на първия рудник. По традиция в града тогава се чества и Денят на миньора. Очаква се в музея, който е уникален за Балканите, да има специална програма. Именно там - в рудник „Темелко Ненков" е направена първата копка за добив на въглища у нас през далечната 1881 г. Въгледобивът става причина за разрастването на Перник.

Музеят „Старите Рудници" е открит през 1986 г. До входа му е поставено вкаменено дърво. Последвалата ликвидация на „Мини Перник" в крайна сметка води до затварянето му. През 2008 г. пернишката подземна атракция преминава в ръцете на общината и на следващата година отново отваря врати за посетители. А след подземната разходка в света на миньорите може да си тръгнете с късче от полезните изкопаеми.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини