Днес е професионалният празник на българските миньори

18 август се отбелязва като професионален празник на миньора в израз на уважение пред българските миньори, минни специалисти и свързаните с тях професии. За лого на Българска минно-геоложка камара е избрана стилизирана руднична лампа, при основни цветове жълто – символ на светлината и слънцето и черно – символ на тъмнината в земните недра. Патрон на българските миньори и Българска минно-геоложка камара е Св. Иван Рилски. Неслучайно денят на неговото Успение (смърт) е приет за честване на професионалния празник на миньора и геолога.

През 1903 г., по предложение на пернишките миньори и с указ на цар Фердинанд, денят е обявен за професионален празник на работещите в мините. Празникът бе възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.

Независимо от тежките процеси на преструктуриране на минния бранш, той продължава да играе решаваща роля в българската икономика, като минералните суровини остават гаранция за националната ни независимост и сигурност. Трудът на българския миньор пък остава все така тежък и отговорен.

Източник: e-79.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини