Белинташ - светилище по-старо от пирамидите

Снимка: Дарик

Бронзови и сребърни монети, фрагмент от женска фигура, тежести за стан, част от бронзово украшение и много керамика. Това са само част от откритията на археолозите по време на експедиция на Белинташ, която продължава до 2 септември. Голямата находка на учените е каменна стена, датираща от 4-3 век пр. Хр. В момента част от работата на археолозите е съсредоточена в разкриване на по-старите исторически пластове под камъните от стената, които са струпани под олтара на Белинташ.

"Обектътът е изключително обещаващ като научни резултати и много подходящ за културен туризъм", сподели пред медиите ръководителят на екипа д-р Борислав Бориславов. За да продължат разкопките, Министерството на културата отпусна допълнителни 40 000 лв. Община Асеновград възнамерява да кандидатства пред Норвежкия фонд за финансиране, откъдето да бъдат спечелени пари както за още разкопки, така и за изграждането на пътища и паркинг за туристите.

Беланташ датира от поне две хилядолетия преди Хеопсовата пирамида. Там древните поднасяли дарове и храна на своите божества. "Със сигурност е сред най-старите скални светилища в Европа", убеден е д-р Бориславов. Интересът на учени и туристи към него ежегодно се засилва. Само за последния уикенд през обекта са минали между 400 и 500 туристи.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини