Дисциплинарно наказание за Весела Симеонова иска ДАЗД

Весела Симеонова да бъде уволнена дисциплинарно. Такова е предложението, изпратено от Държавната агенция за закрила на детето до кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Писмото е подписано от председателя на ДАЗД Надя Шабани и провокирано от резултатите от извършената от експерти към агенцията проверка в дом "Таню войвода". В дома има сериозни пропуски, които са довели до нарушаване  правата на децата там. Директорът и персоналът не прилагат адекватни действия, които да разрешат сериозните проблеми и да осигурят подходяща среда за развитие, са част от мотивите за поисканата мярка срещу Весела Симеонова.

Установено е грубо незачитане на правата на децата и налагането на нерегламентирани наказания, като заключване в стая, изолирани от останалите, забавяне на изплащането на джобните пари.

Според комисията е недопустимо поставянето на постоянен срок на наказанието или налагането на повече от едно, защото това противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето. За различни видове провинения децата най-често са полагали труд като почистване на дома, хигиенизиране на тоалетните, столовата и стаите.

Становището на комисията, извършила проверката, е, че с действията си директорът и персоналът на дома са нарушили правото на закрила на детето.

Преди седмица Весела Симеонова бе върната на работа от Пловдивския Окръжен съд, но тя все още е разследвана от прокуратурата. Официалният доклад с предписания от Агенция за закрила на детето е готов, но ще бъде оповестен след като бъде връчен на директорката. В момента Симеонова е в годишен отпуск.

Проверката, извършена от общинска комисия обаче, не онкри никакви пропуски в работата и дейностите, извършвани от работещите в "Таню войвода".

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини