Лош и закъснял проект на община Смолян отлага пътя за Гърция през село Горна Арда

Дянков срина надеждите на родопчани догодина да пътуват през село Горна Арда до Драма .Община Смолян закъсняла с проекта и не изпълнила договорките с финансовия министър Дянков.

Заради закъснение и некачествен проект на община Смолян правителството пренасочи 4,6 млн. лева, предвидени за финансиране на трансграничния път между Смолянското село Горна Арда и Гърция. Средствата са дадени за пътя и прохода Маказа,стана ясно по време на срещата между министъра на финансите Симеон Дянков с кметове, общински съветници и активисти от ГЕРБ в сряда.

"За Горна Арда наистина бяха нужни 4,6 млн. и ние ги бяхме обещали миналото лято, когато бях тук - юли-август”, разказа Дянков.

При неговото посещение преди година той и кмета на Смолян Дора Янкова се разбрали общината да представи специфичен проект за пътя до есента на 2010г. „Министерството на финансите осигури средствата в очакване на проекта. Разработка обаче не постъпи в този период. Вместо това през тази пролет, тоест  8-9 месеца по-късно, ни беше представен проект като част от някакъв друг общински проект по европейско териториално сътрудничество.

„Той обаче няма как да  бъде одобрен, защото финансовият инспекторат веднага ще ни удари като го изпълнят”, обясни вицепремиерът Дянков.

Затова точно тези 4,6 млн. лв., които бяха предвидени за Горна Арда, са били пренасочени към Маказа. Ако бяха представили просто проект за общински път, щеше да се финансира много лесно и да се изпълни. Ако се подаде проект за пътя, може да бъде финансиран другата пролет, а процедурите по възлагане биха могли да се проведат през ноември-декември, обясни министър Дянков.

Казано най-общо община Смолян и селата развиващи туризъм по поречието на река Арда, трябва да забравят за отваряне на границата с Гърция поне още две години.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини