Полански получи наградата си в Цюрих 2 години по-късно

Режисьорът Роман Полански получи снощи на филмовия фестивал в Цюрих наградата за цялостно творчество, която му бе присъдени преди две години, но която тогава не успя да вземе, защото още с пристигането си в Цюрих бе арестуван за сексуално престъпление, извършено преди много години.

През 2009 година Полански, който е с френско и полско гражданство, бе задържан на летището в изпълнение на американска заповед за арест, издадена още през 1978 година, припомня БТА. Той прекара няколко месеца в затвора, а по-късно и под домашен арест заради обвинения, че през 1977 година е правил секс с 13-годишно момиче. Швейцарското правителство обаче отказа да го депортира в САЩ.

Вчера режисьорът бе посрещнат с овации, когато излезе на сцената да получи наградата си. "Приятели, какво да кажа? По-добре късно, отколкото никога", започна той, благодарейки за отличието. В Цюрих бе представен пълнометражният документален филм "Роман Полански: Филм-спомен", в който режисьорът говори за себе, за полските си корени, връща се към времето на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Филмът на френския режисьор Лоран Бузеро е изграден върху интервюта, взети от Полански по време на домашния му арест преди две години и започва с кадри от затвора в Швейцария.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини