Кирил Рашков остава в ареста, планирал да се укрие в Сърбия

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи на Кирил Рашков Районният съд в Асеновград. Повдигнатото обвинение срещу Рашков е за закана за убийство на Веселин Христев и Иванка Петрова. Съдията по делото Мария Пейчева обяви, че макар разследването да е съвсем в начален етап и да предстои събиране на още доказателства, приема искането и мотивите на прокурор Калоян Димитров, че цар Киро би могъл да извърши ново престъпление или да се укрие заради афишираното му намерение да избяга в Сърбия . Съдия Пейчева подчерта обаче, че Рашков остава в ареста за това, че е обвинен в престъпление с висока степен на обществена опасност, а не заради силния обществен интерес, както посочи в пледоарията си прокурор Димитров.

Защитникът на Рашков адвокат Даниел Антемов обясни от своя страна, че клиентът му е имал намерение да отиде в западната ни съседка не за да се укрие, а защото се страхувал за живота си след ексцесиите в Катуница. По думите му Рашков е с чисто криминално минало и е в много тежко здравословно състояние, мъчат го куп болести, има няколко прекарани инфаркта и е с 95% инвалидност.

Престъплението, в което е обвинен Рашков, е тежко и за него законът предвижда до 6 години затвор. Последните думи на цар Киро, преди съдията да се произнесе бяха, че е невинен, както и че няколко пъти досега е бил заплашван от Веселин Христев - през 2010 г. той на два пъти нахлувал в дома му - първия път с 50 автомобила, а втория - с над 100 души.

След произнасянето на мярката за неотклонение Рашков бе ескортиран до Следствения арест в Пловдив.

Мярката може да се обжалва в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд. В случай на обжалване заседанието ще бъде на 4 октомври.
Пред сградата на Асеновградския районен съд имаше няколко жители на Катуница, които при изкарване на Кирил Рашков започнаха да викат "Убиец!" и "Искаме смърт!". Недолоството им бе провокирано от това, че съдът е сменил началния час на делото от 14 ч. на 10 ч. Според тях с единствената цел жителите на Катуница да не присъстват на делото.

Красимира Нешева

Според прокурор Калоян Димитров има вероятност Рашков да се укрие в Сърбия или да извърши друго престъпление.
Съдия Мария Пейчева прие искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини