Извадиха живо двуседмично бебе изпод развалините след труса в Турция

Турция продължава да се надява да намери оцелели под развалините, три дни след земетресението с магнитуд 7,2, което отне живота на поне 459 души.

Правителството най-накрая поиска международна помощ, за да се осигури подслон на останалите без покрив семейства. В най-тежко засегнатият град Ерчис, спасителите се отказали от търсенето след над 48 часа работа, убедени, че няма да открият повече живи хора. В същия момент те получили съобщение, че някой се е обадил изпод развалините по мобилния си телефон и отдолу има трима оцелели.

Оцелелите се лекуват в болницата във Ван, а останалите без покрив се борят да получат палатки, които се раздават от спасителите, посочва БГНЕС. Червеният полумесец се бори да достави помощите достатъчно бързо, за да осигури подслон за жертвите на земетресението, които са изложени на ниските температури през нощта. Скоро се очаква да падне и първия сняг.

Още вчера беше съобщено, че няколко души, включително двуседмично момиченце, бяха извадени живи изпод развалините два дни след земетресението, поразило провинция Ван в Източна Турция, съобщиха кореспонденти на АФП.

Първа беше спасена малката Азра и това върна надеждата на спасителите, които се състезаваха с времето. Бебето беше откарано в болница под възторжените ръкопляскания на тълпата. Когато я взех в ръце, бях най-щастливият човек на света, разказва спасителят на момиченцето. Два часа по-късно бяха извадени 24-годишната майка и 73-годишната баба на бебето. Бащата също бил под руините, но не дал признак на живот.

По същото време друга група спасители измъкнали изпод купчина бетон отново в град Ерджиш трийсетина годишен мъж. По-късно в гард Ван от отломките беше извадено 10-годишно момче. По последни данни от снощи загиналите при земетресението са 459, а ранените - над 1350.

Оцелелите се готвеха да прекарат трета нощ на безпокойство от нови трусове, когато следобед бе усетено ново земетресение с магнитуд 5,4, предизвикало отново паника. А днес в района се очаква да вали сняг. Останалите без покрив хора се сбиха за палатки, посочва Ройтерс. Няма никаква координация. Трябва да стъпвате върху хората, за да получите палатка. Премиерът би трябвало да помисли за собствения си народ преди да замине за Сомалия или Либия, казва 18-годишен безработен младеж.

В началото правителството на премиера Реджеп Ердоган заяви, че страната ще се справи сама с бедствието. Вчера обаче те отправиха молба към 30 държави, включително Израел, за спешна помощ за пострадалите. Японското посолство в Анкара съобщи, че Токип дарява 400 000 долара за спасителните операции и изпраща спешно необходимата помощ, включително палатки.

Турция е поискала от Израел да достави каравани за останалите без подслон след тежкото земетресение в източната част на страната, въпреки дипломатическото напрежение между двете страни. „Приехме незабавно и ще проверим бързо какво можем да доставим”, заяви говорителят на израелското министерство на външните работи Игал Палмор.

Министерството на отбраната на страната уточни, че самолет Боинг 747 ще пренесе в сряда следобед „мобилни жилищни структури” за Турция. През следващите дни ще бъдат изпратени и още самолети със същите материали. Турската молба за помощ е била предадена чрез посолството на страната в Тел Авив.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също за пореден път е отправила послание за американска помощ, но Анкара е отказала с изявлението, че може да се справи сама. Клинтън е разговаряла с турския външен министър Ахмет Давутоглу, за да изкаже съболезнования и „да повтори предложението за помощ, отправено от нашето посолство към турските власти”, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд. Според нея „външният министър е бил много благодарен, но е заявил, че засега възнамеряват да се справят със земетресението в рамките на националната си система за справяне с бедствия”.

Серия трусове разлюляха Турция. Мощно земетресение с магнитуд 7,3 според Американския геофизичен институт разтърси в 13.41 ч. град Ван в Източна Турция, близо до границата с Иран, причинявайки значителни материални щети, съобщават информационните агенции. Часове по-късно беше регистриран и вторичен трус със сила 5,1, предаде Ройтерс, като цитира Геофизическия институт на САЩ. Епицентърът на вторичния трус бил на 20 км запад-северозападно от град Ван, на дълбочина 9,6 км.

По-късно беше регистриран вторичен трус с магнитуд 6 удари Югоизточна Турция. Неговият епицентър е бил на около 20 км западно от град Ван и на 215 км южно от арменската столица Ереван, на дълбочина от 9,8 км. Геологичният институт на САЩ съобщи първоначално, цитиран от Ройтерс, за вторичен трус с магнитуд 6,1 на 6 км югоизточно от Ван.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини