Започват Коледните пости

От днес започват 40-дневните Коледни пости. Те приключват на 24 декември - Бъдни вечер. По време на постите може да се употребява олио и вино без дните сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.

Църквата предупреждава, че постът е аскетичен подвиг, но сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Постът не е обикновена диета. Той е средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прощаване на обидите. Той възпитава чувствата и помислите, подлага на изпитание духа и волята. Постът не е средство, а цел да се възвеси човек. Светите отци казват: "Ние не сме телоубийци, а страстоубийци - на парите, гордостта и плътските грехове". Затова тези, които имат, трябва да дадат на тези, които нямат. Преди задаващия се празник Рождество Христово любовта, милосърдието, помощта към изпаднали в беда, обичта и вниманието към близките отчетливо трябва да ни ръководят. Дарителството и помощта към бедни без шум и показност са добре дошли по време на коледните пости.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично - 21 ноември, и от Игнажден - 20 декември, до Богоявление - Йордановден, 6 януари. В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини