Историческа победа за десницата в Испания

Испанската десница спечели абсолютно мнозинство в парламентарните избори, за пръв път след края на диктатурата на Франко през 1975 година.

С безработица от 21,5%, спряла икономика и съкращения на разходите, 36 милиона избиратели прекратиха седемгодишното управление на социалистите.

Опозиционната Народна партия на Мариано Рахой получи мнозинство от 186 места в 350-членната Камара на депутатите – долната камара на испанския парламент.

Кандидатът на управляващите социалисти Алфредо Перес Рубалкаба призна поражението при преброени над 90% от гласовете.

Социалистите получават само 28% от гласовете, или 110 места в 350-местната Камара на депутатите, което е най-лошото им представяне на избори до момента. Консерваторите на Рахой спечелиха 44% от гласовете и 186 места в Камарата.

С такава подкрепа, партията ще може да въведе още мерки за икономии в четвъртата по големина икономика от еврозоната, въпреки опасността те да предизвикат социално недоволство.

Рахой получи подкрепата на избирателите с обещание да оправи икономиката и да създаде работни места, дори ако за целта се наложат още икономии.

 Съкращения няма да има само на пенсиите, но целта е да се намали публичния дефицит на страната до 4,4% от БВП през 2012, спрямо 9,3% тази година.

Експертите предупредиха, че първата задача на новоизбраното правителство ще бъде да успокои пазарите, но решението трябва да идва и от Европа.

Мариано Рахой подчерта тази седмица, че е негов "приоритет " да покаже увереност пред пазарите и да докаже, че "Испания приема сериозно въпроса за дефицита". В реч пред привърженици, той обеща да води "борба срещу кризата", която опустошава икономиката на страната.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън поздравиха Мариано Рахой с победата на изборите.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини