50 голи израелски сестри на Аля Магда

Египетска блогърка позира гола и предизвика скандал в родината си. Петдесет израелки пък се съблякоха за обща гола снимка в знак на подкрепа.

В началото на ноември 20-годишната студентка от Американския университет в Кайро Аля Магда Елмахади качи провокативни снимки в блога си (внимание, снимките са на голи хора и не са подходящи за деца - б.р.).
На тях тя позира гола, само с червени обувки и черни фигурални чорапи.

Момичето се определи като привърженик на светската държава, феминистка, симпатизантка на либерализма, вегетарианка, индивидуалистка и истинска египтянка.
Тя твърдеше, че чрез голите снимки протестира срещу лицемерието и консервативността на новите управници на Египет.

Блогърката допълни, че се е съблякла, за да протестира и срещу насилието в обществото, срещу продължаващите прояви на расизъм и сексуалните посегателства над жените. Инициативата й породи остри критики сред сънародниците й. В Египет повече жени ходят със забрадки или бурки.

Снимките на студентката веднага се разпространиха в интернет и предизвикаха оживени дискусии.
Появи се информация, че Елмахди е член на движението "6 април", едно от основните участници в събитията на площад Тахрир през януари, пише в. "Дневник". Това бе по-късно отречено от самата блогърка, но говорителят на "6 април" Тарек ал Холи не изпусна да каже: "Ние сме консервативни младежи и винаги сме окуражавали членовете ни да бъдат модели да подражание, що се отнася до морала," каза Холи. "Как може да приемем за член момиче, което се държи по този начин?".  

Приятелят на Елмахди - Карим Амир, прекарва четири години в затвора по времето на Мубарак, по обвинения в обида на исляма и президента.

Провокирани, 50 израелски жени последваха примера на Аля Магда, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. В събота активистките се събраха в къща на емблематичния булевард Ротшийл в Тел Авив (където беше протестният палатков лагер на израелските "възмутени" - б.р.) и заснеха скандалните кадри.

На тях те позират разсъблечени с плакат, изписан на арабски, иврит и английски. Той гласи: "Любов без граници. Симпатизираме на Аля Магда. Ние сме нейните израелски сестри". Израелките твърдят, че по този начин искат да отправят призив за край на разединението в страната и да покажат, че голите хора са равни.

Като пример за разединението в Израел израелките посочват споровете между ултраортодоксалните евреи и светското мнозинство в Ерусалим. Ултраортодоксалните евреи настояват за отделни автобуси за жените и мъжете. Неотдавна те организираха кампания срещу танцово училище, намиращо се в центъра на Ерусалим.
Под натиска на ултраортодосалните ръководството на училището трябваше да скрие прозорците с дебели завеси, за да не смущават танцьорките минаващите покрай него ученици от религиозните училища.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини