1 °C

До края на 2012-та "Асеновград свещена порта на Родопите" трябва да е факт

Реализирането на проекта "Асеновград - свещена порта на Родопите" се очаква да стартира в най-близко бъдеще. Такива намерения поне изрази пред журналисти зам.-кметът на общината Манол Генов: "Съвсем скоро ще обявим процедурите по проекта."

Дейностите по "Асеновград – свещената порта на Родопите" ще се финансират с безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма за регионално развитие. Решението на МРРБ за кандидатстването бе подписано от Росен Плевнелиев на 13 октомври 2010 година, в тогавашното му качество на ресорен министър. В края на същия месец стана ясно, че проектът е одобрен. Общият му бюджет е 3 231 995 лева, от които безвъзмездните евросредства са 2 665 665 лева. Те трябва да бъдат усвоени в рамките на 24 месеца, считано от подписването.

С осъществяването на проекта най-сетне инфраструктурата около Асенова крепост ще бъде подобрена  - реконструиран ще бъде пътят до крепостта, паркингът ще бъде разширен, ще се изгради Информационен център. Предвижда се поставяне на географска инфосистема, оборудвана с електронен многоезичен звукова тургайд. Ще се монтират средновековна бойна техника и други туристически атракции.

Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичен вид, като на по-опасните места се обмисля да се монтират парапети. В криптата се планира да се оформи зала, която ще се използва като център за мероприятия, свързани с културата, религията и презентации.

Ръководител на проекта е бившият зам.-кмет на общината Стоян Димитров. Координатор е Атанас Праматаров - общински служител в звеното по сигурността. Хонорарите по гражданските им договори са съответно 15 300 лева и 14 450 лева.

Срокът, в който всичко планирано по "Свещената порта на Родопите" трябва да е факт, изтича в края на 2012 година.

Асенова крепост" е паметник на културата от национално значение и е собственост на Национален институт за паметници на културата към Министерството на културата. За да реализира проектите си община Асеновград, с решение на Министерски съвет, получи правата за стопанисването на паметника.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини