До края на 2012-та "Асеновград свещена порта на Родопите" трябва да е факт

Реализирането на проекта "Асеновград - свещена порта на Родопите" се очаква да стартира в най-близко бъдеще. Такива намерения поне изрази пред журналисти зам.-кметът на общината Манол Генов: "Съвсем скоро ще обявим процедурите по проекта."

Дейностите по "Асеновград – свещената порта на Родопите" ще се финансират с безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма за регионално развитие. Решението на МРРБ за кандидатстването бе подписано от Росен Плевнелиев на 13 октомври 2010 година, в тогавашното му качество на ресорен министър. В края на същия месец стана ясно, че проектът е одобрен. Общият му бюджет е 3 231 995 лева, от които безвъзмездните евросредства са 2 665 665 лева. Те трябва да бъдат усвоени в рамките на 24 месеца, считано от подписването.

С осъществяването на проекта най-сетне инфраструктурата около Асенова крепост ще бъде подобрена  - реконструиран ще бъде пътят до крепостта, паркингът ще бъде разширен, ще се изгради Информационен център. Предвижда се поставяне на географска инфосистема, оборудвана с електронен многоезичен звукова тургайд. Ще се монтират средновековна бойна техника и други туристически атракции.

Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичен вид, като на по-опасните места се обмисля да се монтират парапети. В криптата се планира да се оформи зала, която ще се използва като център за мероприятия, свързани с културата, религията и презентации.

Ръководител на проекта е бившият зам.-кмет на общината Стоян Димитров. Координатор е Атанас Праматаров - общински служител в звеното по сигурността. Хонорарите по гражданските им договори са съответно 15 300 лева и 14 450 лева.

Срокът, в който всичко планирано по "Свещената порта на Родопите" трябва да е факт, изтича в края на 2012 година.

Асенова крепост" е паметник на културата от национално значение и е собственост на Национален институт за паметници на културата към Министерството на културата. За да реализира проектите си община Асеновград, с решение на Министерски съвет, получи правата за стопанисването на паметника.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини