8 °C

6 от кандидат-съветниците в Асеновград са сътрудничали на ДС

Бившият ДПС-съветник и отново кандидат за такъв на отминалите избори Акиф Саид Чакър и други 5 мераклии за членове на асеновградския местен парламент са били сътрудници на ДС. Това става ясно от решение №290 на Комисията по досиетата. С решението бяха огласени имената на общо 46 кандидати за съветници в Пловдивска област, оказали се с досиета.

От документа се разбира, че Чакър /25-ти в листата на ДПС/ е бил вербуван към МНО-РУ /Министерството на народната отбрана-Разузнавателно управление/ в далечната 1965 г. Псевдонимът му като секретен сътрудник е бил Ердинч. Снет от действащ оперативен отчет през 1991 г.

Останалите кандидат-съветници с досиета, които също като Чакър не успяха да влязат в състава на ОбС - Асеновград за този мандат, са:

- 14-тият в листата на БСП Атанас Димитров Колчев. Колчев е бил щатен служител към Второ главно управление на ДС. През 1977 г. е назначен за разузнавач 1-ва степен. До 1986 г. е преназначаван няколко пъти като последно е заемал поста "началник на отделение".

- Асен Колев Асенов - водач на листата съветници на ДРОМ. Вербуван за агент Пламен през 1979 г. Снет е  от отчет през 1983 г.

- Касим Бесим  Байрям - 8-ми в листата на ДПС. Под псевдонима Коко, Байрям е сътрудничил на ОУ на МВР-Пловдив-ДС по линия на управление в качеството на баражен агент. Вербуван е бил през 1986 г. Снет е от отчет през 1988 г.

- Мюмюн Хабиб Шаиб - 24-ти в листата на ДПС. Агентурният му псевдоним е Сашо. Вербуван през 1986 г. Снет е от отчет година само година след това.

- Салим Али Алимолла - издигнат от Инициативен комитет. Агентурен псевдоним Серго. Вербуван е бил през 1985 г. 5 г. по-късно е снет от отчет.

По закон мераклиите за пост в общинските съвети, които имат агентурно минало, трябва да бъдат обявени преди вота, но поради огромния брой на кандидатите, Комисията не успя да смогне и ги обявява чак сега. Преди гласуването бяха ясни само номинациите за кметове, които са работили за Държавна сигурност. Д-р Емил Караиванов не бе сред тях. Сега обаче се оказа, че цели трима от кандидатите за съветници на ДПС в Асеновград са имали взимане-даване, меко казано, със службите. За което гласоподавателите не са били информирани предварително. Въпросът тук е само един и той е: Щяха ли те да подкрепят листата на Догановите избраници и в каква степен би била тази подкрепа, ако фактите бяха изнесени наяве преди вота? Още повече, че ако водачът Мюмюн Аледжик в крайна сметка заеме поста зам.-кмет на общината този, който трябва да го замести в ОбС, е един от тях. А това е осмият в листата Касим Байрям.  

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини