6 от кандидат-съветниците в Асеновград са сътрудничали на ДС

Бившият ДПС-съветник и отново кандидат за такъв на отминалите избори Акиф Саид Чакър и други 5 мераклии за членове на асеновградския местен парламент са били сътрудници на ДС. Това става ясно от решение №290 на Комисията по досиетата. С решението бяха огласени имената на общо 46 кандидати за съветници в Пловдивска област, оказали се с досиета.

От документа се разбира, че Чакър /25-ти в листата на ДПС/ е бил вербуван към МНО-РУ /Министерството на народната отбрана-Разузнавателно управление/ в далечната 1965 г. Псевдонимът му като секретен сътрудник е бил Ердинч. Снет от действащ оперативен отчет през 1991 г.

Останалите кандидат-съветници с досиета, които също като Чакър не успяха да влязат в състава на ОбС - Асеновград за този мандат, са:

- 14-тият в листата на БСП Атанас Димитров Колчев. Колчев е бил щатен служител към Второ главно управление на ДС. През 1977 г. е назначен за разузнавач 1-ва степен. До 1986 г. е преназначаван няколко пъти като последно е заемал поста "началник на отделение".

- Асен Колев Асенов - водач на листата съветници на ДРОМ. Вербуван за агент Пламен през 1979 г. Снет е  от отчет през 1983 г.

- Касим Бесим  Байрям - 8-ми в листата на ДПС. Под псевдонима Коко, Байрям е сътрудничил на ОУ на МВР-Пловдив-ДС по линия на управление в качеството на баражен агент. Вербуван е бил през 1986 г. Снет е от отчет през 1988 г.

- Мюмюн Хабиб Шаиб - 24-ти в листата на ДПС. Агентурният му псевдоним е Сашо. Вербуван през 1986 г. Снет е от отчет година само година след това.

- Салим Али Алимолла - издигнат от Инициативен комитет. Агентурен псевдоним Серго. Вербуван е бил през 1985 г. 5 г. по-късно е снет от отчет.

По закон мераклиите за пост в общинските съвети, които имат агентурно минало, трябва да бъдат обявени преди вота, но поради огромния брой на кандидатите, Комисията не успя да смогне и ги обявява чак сега. Преди гласуването бяха ясни само номинациите за кметове, които са работили за Държавна сигурност. Д-р Емил Караиванов не бе сред тях. Сега обаче се оказа, че цели трима от кандидатите за съветници на ДПС в Асеновград са имали взимане-даване, меко казано, със службите. За което гласоподавателите не са били информирани предварително. Въпросът тук е само един и той е: Щяха ли те да подкрепят листата на Догановите избраници и в каква степен би била тази подкрепа, ако фактите бяха изнесени наяве преди вота? Още повече, че ако водачът Мюмюн Аледжик в крайна сметка заеме поста зам.-кмет на общината този, който трябва да го замести в ОбС, е един от тях. А това е осмият в листата Касим Байрям.  

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини