18 °C

6 от кандидат-съветниците в Асеновград са сътрудничали на ДС

Бившият ДПС-съветник и отново кандидат за такъв на отминалите избори Акиф Саид Чакър и други 5 мераклии за членове на асеновградския местен парламент са били сътрудници на ДС. Това става ясно от решение №290 на Комисията по досиетата. С решението бяха огласени имената на общо 46 кандидати за съветници в Пловдивска област, оказали се с досиета.

От документа се разбира, че Чакър /25-ти в листата на ДПС/ е бил вербуван към МНО-РУ /Министерството на народната отбрана-Разузнавателно управление/ в далечната 1965 г. Псевдонимът му като секретен сътрудник е бил Ердинч. Снет от действащ оперативен отчет през 1991 г.

Останалите кандидат-съветници с досиета, които също като Чакър не успяха да влязат в състава на ОбС - Асеновград за този мандат, са:

- 14-тият в листата на БСП Атанас Димитров Колчев. Колчев е бил щатен служител към Второ главно управление на ДС. През 1977 г. е назначен за разузнавач 1-ва степен. До 1986 г. е преназначаван няколко пъти като последно е заемал поста "началник на отделение".

- Асен Колев Асенов - водач на листата съветници на ДРОМ. Вербуван за агент Пламен през 1979 г. Снет е  от отчет през 1983 г.

- Касим Бесим  Байрям - 8-ми в листата на ДПС. Под псевдонима Коко, Байрям е сътрудничил на ОУ на МВР-Пловдив-ДС по линия на управление в качеството на баражен агент. Вербуван е бил през 1986 г. Снет е от отчет през 1988 г.

- Мюмюн Хабиб Шаиб - 24-ти в листата на ДПС. Агентурният му псевдоним е Сашо. Вербуван през 1986 г. Снет е от отчет година само година след това.

- Салим Али Алимолла - издигнат от Инициативен комитет. Агентурен псевдоним Серго. Вербуван е бил през 1985 г. 5 г. по-късно е снет от отчет.

По закон мераклиите за пост в общинските съвети, които имат агентурно минало, трябва да бъдат обявени преди вота, но поради огромния брой на кандидатите, Комисията не успя да смогне и ги обявява чак сега. Преди гласуването бяха ясни само номинациите за кметове, които са работили за Държавна сигурност. Д-р Емил Караиванов не бе сред тях. Сега обаче се оказа, че цели трима от кандидатите за съветници на ДПС в Асеновград са имали взимане-даване, меко казано, със службите. За което гласоподавателите не са били информирани предварително. Въпросът тук е само един и той е: Щяха ли те да подкрепят листата на Догановите избраници и в каква степен би била тази подкрепа, ако фактите бяха изнесени наяве преди вота? Още повече, че ако водачът Мюмюн Аледжик в крайна сметка заеме поста зам.-кмет на общината този, който трябва да го замести в ОбС, е един от тях. А това е осмият в листата Касим Байрям.  

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини