Край на билетчето от 60 стотинки до Пловдив и обратно

Евтиното предвижване от и до Пловдив скоро ще остане просто един добър спомен. Така и така много от нередовните пътници са в недоумение как така един път са се возили за 60 стотинки, а на връщане са им взели колкото за 2 и половина билета. Е, редовните пътници по линията знаят прекрасно, че става дума за 2 различни фирми, които съответно возят и на различни цени. "Хеброс бус" извършват услугата срещу 1,50 лв., а "Стойчев и син" возиха за стотинки. Всъщност те все още возят, макар на няколко пъти да се опитаха да увеличат цената със 100%. След няколко проверки от страна на бившето общинско ръководство обаче и съответно наложени от него санкции неизпълнение на клаузите в договора, билетчето автоматично се връщаше отново на старата си цена от 60 стотинки. Заради подобни самоволни решения от страна на превозвача, общината дори обмисляше дали да не прекрати договора, но дотам не се стигна. Скоро обаче на тази евтиния ще бъде сложен край. На 14 декември кметът Емил Караиванов ще предложи на Общинския съвет вдигане на цените на билетите за автобусите на "Стойчев и син". Предложението му е относно постъпило писмо на ЕТ "Стойчев и син Димитър Стойчев" с мотивирано от тяхна страна предложение за коригиране на цените на билетите, както следва: 1,20 лева за линията Асеновград - Пловдив, 1,50 лева за Асеновград – Добростан и Мостово, 2,50 лева до Три могили и 20 лева до Китен.

Съгласно договора, който „Стойчев и син“ подписаха с предишното общинско ръководство, вдигането на цените може да става само и единствено след решение на Общински съвет - Асеновград и то след изтичане на 6 месеца от подписването на контракта. През октомври половингодишният срок изтече и фирмата вече е напълно в правото си да иска увеличение на цените на билетите. Което и правис писмо с входящ № М-2/11.11.2011 г.

Припомняме, че при конкурса „Стойчев и син“ заявиха цена от точно 60 стотинки за билет, което тогава накара останалите участници да реагират остро и да заявят, че цената е дъмпингова и тотално нереалистична. Въпреки това обаче пловдивската фирма спечели линията. Сега иска увеличение на цените, мотивирайки се с непрекъснатото повишаване стойността на горивата и експлоатационните разходи. Така 60-стотинковото пътуване скоро ще остане в миналото. От януари най-тънкото предвижване до Пловдив ще става срещу 1,20 лв.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини