11 °C

Юруш към Пловдив! Отваря врати първото 5D кино в България

Първото 5D кино в България ще бъде в Пловдив. Ултрамодерният салон и екран ще се намират на партерния етаж на МОЛ "Галерия", съобщават от търговския комплекс. Откриването е предвидено за този месец, но точната дата все още не е определена.

Какво обаче е 5D киното? В далечната 1890 г. англичанинът Уилям Фрийс-Грийн патентова процеса, който позволява на човека да вижда образите на екрана в три измерения. Разцветът на 3D киното идва 62 г. по-късно с филма "Бвана Девил" - първият триизмерен филм, показван по кината. Тогавашната технология разделяше картините между лявото и дясното око с помощта на очила със стъкла с два цветни филтъра – най-често в червено и зелено. Така едното око вижда само картините, оцветени в червено, а другото око -  само картините, оцветени в зелено. Днес това е остаряла и несъвършена технология. В средата на 20-и век в областта на 3D киното навлиза поляризацията. При нея двете стъкла на очилата, с които се гледа филмът, са поляризирани по различен начин. Излъчваната на екрана картина също е с различна поляризация и така отново всяко око вижда само този образ, който е предназначен за него. Разбира се, за да се получи илюзията за движение на образа, окото трябва да вижда поне 24 кадъра в секунда. Така, за да има достатъчно кадри и за двете очи, при тази технология кино машините прожектират по 48 кадъра в секунда - 24 за всяко око. На този принцип работят и повечето системи за 3D кино до момента. Включително и въведената през 1986 г. система I-Max, обясняват специалистите.

Разликата между 3D и 5D киното, е че зрителят "влиза" във филма с още две сетива – вибрации и миризми. За да се създане усещането за реално присъствие по време на излъчването на филма, седалките в киносалона започват да се движат и вибрират в определени моменти. Като по този начин създават различни усещания: за полет, за падане, за сблъсък, разтрисане. Освен вибрациите, зрителите вече могат да усетят и характерни миризми в кинозалата, които са свързани с излъчваната сцена от лентата. В подходящите моменти от филма се усещат пръскане с вода, вятър, ускорение и усещането, че потъваш в океана, заобиколен от мехурчета въздух. Специалисти твърдят, че това кино се възприема с пълна чувствителност от хора, които имат намалено зрение или не виждат с едното око. Ефектът се предизвиква от специалните очила, с които се гледа киното на бъдещето. Движенията и ефектите, които може да се усетят по време на кинопрожекция са люлеене, вибриране, въздушна струя, водни пръски, силен вятър, миризма, изтласкване, турбулентност.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини