18 °C

Забраниха опасни детски зимни якета, маратонки-ролери и столчета

Комисията за защита на потребителите забрани продажбата на китайски детски столчета, причиняващи алергии. Лабораторни изпитвания са установили съдържание на близо 26% на забранения за стоки за деца пластификатор диетилхексилфталат. Безопасното количество за възрастни е 0,1 %. В изделието има и миграция на олово 197 mg/kg при разрешена 90 mg/kg. Столчетата са с метална тръбна конструкция и имат атрактивна дамаска с анимационни герои и седалка, която издава звук при сядане на детето.

Забранени са и зимни якета с качулка марка "Diamond" за деца до 7 години заради наличието на връзки в областта на талията. Увиването около кръста или закачането на връзките за различни предмети може да нарани детето. Спрени са също и детски маратонки от марката "Rco", тип ролери, тъй като търговецът не е предоставил инструкции как да се ползват безопасно и не е предупредил, че са задължителни предпазни средства за китките, дланите, лактите, коленете и главата на детето.

Експертите напомнят на родителите да обърнат сериозно внимание на опасностите и рисковете, които крият подобни стоки. Когато избират празничните подаръци за децата си, да избягват тези модели и други продукти, за които имат съмнения, че могат да съдържат същите опасности.

Освен това, експертите на КЗП препоръчват да се избягват декорации от имитации на плодове, изработени от стиропор и пластмаса. Стиропорените ябълки, портокали, банани лесно могат да бъдат раздробени дори в ръцете на дете и поглъщането на малките частици да доведе до задавяне или задушаване. Пластмасовите гроздове, дюли, мушмули често имат лесно отделящи се малки елементи, поглъщането на които съдържа същите рискове.

Фигурките за декорация на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета и други символи на празниците могат да са с остри ръбове или ненадеждно защитени механизми за сгъване, които крият опасности от порязване или приклещване на пръстите. Ароматните свещи понякога имат допълнителни елементи като зърна от кафе например, които хвърчат при нагряване и могат да доведат до изгаряния, а в някои случаи и да предизвикат пожари.

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини