Асеновград се покланя пред светите мощи на Витлеемските младенци-мъченици

Днес в Асеновград пристигат мощите на светите 14 хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем. Светинята ще бъде поставена в храм "Свети Николай Чудотворец", където християните ще могат да им се поклонят и да получат благословение. В 17 часа там ще бъде отслужена празнична вечерня, а утре сутрин архиерейска света литургия.

Мощите пристигат от Пловдив, където престояха ден. Те бяха донесени от монасите от манастира "Преподобни Йоан Руски" на Касандрийската епархия на Гръцката Православна Църква. Посрещна ги лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

В сряда светинята ще бъде занесена за поклонение на вярващите в Пазарджик в църквата "Успение Богородично".

Според Библията, като се видял подигран от влъхвите, които се поклонили на Младенеца Исус, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си,Ирод се разгневил страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, и заповядал да избият всички първородни момченца във Витлеем, които били под 2 г. Така той смятал, че ще избяга от предсказанието, според което се е родил Цар на човеците.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини