2,8 г. условно за данъчния искал подкуп от собственика на "Хю Бокс"

2 г. и 8 м. условно е присъдата, постановена от Окръжния съд в Пловдив, на данъчният, който поиска подкуп от собственика на асеновградската дискотека "Хю Бокс". Поисканата от Христо Христев сума е била 5 000 лева. Срещу нея той обещал да укрие от полицията и НАП информация за установено от него нарушение.

Случката се разиграва миналата година, когато гръмва скандал с безконтролните посещения на дискотеки от деца под 18 години в часовете около и след полунощ.

На 15 април 2011 г. районният прокурор разпореди извършване на проверка на нощните питейни заведения на територията на Асеновград, които да са съвместни между полиция, данъчни и здравни инспектори. В "Хю Бокс" обаче непълнолетни не са открити, вероятно благодарение на строгия фейсконтрол.

Още на следващия ден служителят на НАП Христев, заедно със свой колега и полицейски служители, пристига в нощния клуб. Малко преди 2 часа е извършена проверка на оборотите на фискалните устройства и парите, които са налични у сервитьорките. Поискани са и паспортите на касовите апарати, но собственикът на заведението Георги Маврудиев не успява да ги намери. Последва описателно и подробно пояснение от страна на данъчния служител колко голямо нарушение всъщност е това, което кара Маврудиев да обещае, че ще намери дубликати до няколко дни. Христев му дава номера на gsm-а си с предложението да се чуят на другия ден, за да се разберат как да процедират, за да бъдат избегнати глобите. Според Христев собственикът на дискотеката го грозяли поне 18 - 20 глоби от по 500 лв. всяка. Мавродиев обаче така и не разбира за какво точно ще го глобяват, още повече, че в протокола от проверката нямало записани никакви нарушения.

Към 10 часа Христев пристига отново в дискотеката и обяснява на Мавродиев, че са установени нарушения, касаещи всяко фискално устройство, и че общата глоба ще е в размер на 30 000 лв.

В следващите няколко дни двамата провеждат още две срещи. Христев обаче държи да покаже, че е "добра душа" и изявява желание да помогне. Как? Като се приложат паспортите, всичко ще е наред, обяснява той на Маврудиев. Но все пак предупреждава, че се очертават едни 500 лева глоба, защото "много хубаво не е на хубаво" и нямало как да се размине без никаква санкция. НАП-аджията заковава сумата от 5 000 лв. за усилията си т.е. по 1000 лв. за всеки от касовите апарати. Показва и протокола от проверката, за да убеди асеновградчанинът, че там няма записани никакви нарушения.

На 4 май собственикът на "Хю Бокс" и данъчният се срещат отново, този път на пътя Пловдив - Скутаре, до предприятие "Булсафил". Маврудиев дава 500 лв. и обещава, че до края на месеца ще гледа да "оправи" всичките поискани му пари. След като се разделят Христев е задържан от служители на Отдела за борба с организираната престъпност в Пловдив.

Пловдивските магистрати забраниха на Христев да заема държавна длъжност в държавни финансови институции и го лишиха от право да упражнява професия, свързана с материално-отчетническа дейност за срок от 5 години. Наложена е и глоба в размер на 1 000 лв.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини