Министър Рашидов разпореди спешна проверка на "Света Марина"

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна комплексна проверка за несъгласуваната намеса в храма "Света Марина" в Пловдив. това съобщи пресцентърът на институцията. Оттам допълват, че проверката включва и други църкви в града, но не уточняват кои.

Повод за разпореждането на Рашидов стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм "Света Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква. Информационният сайт „Под тепето” и пловдивски интелектуалци инициираха подписка в защита на храма и подписаха отворено писмо до министъра на културата.

По време на първия опит да проверят как се работи в храма експертите не са били допуснати във вътрешността на църквата. Вторият път са били установени нарушения.

Подаден е и сигнал в прокуратурата, която също извършва проверка по случая. Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, когато бъдат установени несъгласувани намеси по недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лв.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини