КЗК разреши на "Газпром" да купи още 7 бензиностанции, едната е в Асеновград

Комисията за защита на конкуренцията разреши на притежаваното от руската "Газпром" дружество  "НИС Петрол" ЕООД да купи 7 бензиностанции, една от които в Асеновград. Останалите са в Смолян, Кърджали, Благоевград и в селата Леденик и Паволче.

Т.нар. "концентрация между предприятия" ще засегна пазара на продажба на дребно на автогорива в страната. От анализа му е видно, че купувачът, като новонавлизащ участник, както и обектите, които ще придобие, притежават изключително малък общ пазарен дял, се казва в съобщение на КЗК.

В становището на антимонополния орган е посочено още, че е малко вероятно групата "Газпром" да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на разглеждания пазар. Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си. Не на последно място от КЗК посочват, че никой от опериращите на засегнатия пазар не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава "НИС Петрол" след настоящата концентрацията.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини