Силен обществен интерес към публичното обсъждане на бюджета

При засилен обществен интерес се проведе публичното обсъждане на Бюджет`2012 и Инвестиционната програма на община Асеновград. Проектите бяха представени от заместник кметовете на общината -  Мария Вълканова, Манол Генов и Мюмюн Алиджик.
По време на продължилото над два часа и половина обсъждане бяха направени редица предложения за включването на обекти в капиталовата програма на общината, за изграждането на спортни площадки, както и предложения, свързани с облагородяването и озеленяването на Асеновград.
Община Асеновград ще трябва през тази година да работи  в рамките на 30 780 000 лева, като  бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на общината за 2012 г.  за тази година са  намалени с 1 674 420 лв., с близо 9% по-малко от получения през  2011 година, каза зам. кметът по бюджет и финанси Мюмюн Алиджик.
За първи път в общинския бюджет средствата за образование и култура са една трета от общата сума, заяви от трибуната Георги Коройчев, но напомни на общинското ръководство, че за даровитите деца на общината трябва да бъдат отделени още повече средства.
През 2012г. за образование са заложени 1 183 300лв., от които близо един милион от местни приходи, каза Мария Вълканова.
За първи път родителите, чиито деца посещават детски ясли няма да заплащат такса, храноденът в детските градини е увеличен, без това да се отрази на таксите, които остават в същия размер. Това е още едно потвърждение на социалните ангажименти на общинското ръководство, което се стреми, в тази кризисна година, да подпомогне  семействата с деца, допълни Вълканова.
Жителите на селата около Асеновград бяха представени както от кметовете, които отново депозираха своите предложения за ремонт на улици и обществени сгради, така и от жители, дошли да изразят своето становище по забравени от години проблеми. Общото в тези предложения бяха исканията  за подновяване на остарели водопроводи, за контрол и предотвратяване на незаконни сметища, за изграждане на канализации и баластриране на улици.
Кметът на с. Червен Атанас Игнатов предложи в Бюджета да се отделят 3 500 лева, за изготвяне на  Работен проект за проектиране и изграждане на вертикален кладенец, който да разреши съществуващия от десетилетия проблем с водоснабдяването на селото. Жители на кварталите Долни и Горни Воден поискаха подмяна на остарелите азбестови тръби на водопровода, регулация на улици, които са в кадастралния план и канализация.
За разрешаването на част от тези проблеми  предвидените  средства от местни приходи са 6 340 186лв. Бюджетът е разработен в съответствие с инвестиционната   програма  на  общината  за  2012г. и е  в размер на  4 038 249лв. Допълнително от извънбюджетни средства са предвидени 1 737 688лв., което прави общо  5 775 937лв., които ще бъдат разходвани за капиталови разходи, каза Манол Генов.
    
Всички направени предложения ще бъдат подложени на обсъждане в постоянните комисии на Общински съвет Асеновград, увери присъстващите Манол Генов.


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини