5 г. затвор грозят бившата директорка на "Таню войвода"

До 5 г. лишаване от свобода може да получи бившата директорка на дома за деца лишени от родителски грижи "Таню войвода" - Асеновград, ако бъде призната за виновна. Разследването срещу нея приключи с обвинителен акт, който до дни ще бъде внесен в съда, съобщиха от прокуратурата.

През лятото на 2011 г. по жалби на три момичета прокуратурата образува преписка. Спрямо Симеонова бе наложена парична гаранция от 1000 лв., след като бе повдигнато обвинение. Скандалът предизвика поредица от проверки на Държавната агенцията за закрила на детето, Дирекция "Социално подпомагане" и общината в Асеновград. Децата отвърдяха, че по нареждане Симеонова са били държани под ключ заради различни провинения. До момента бившата директорка отказва да признае вината си, което е записано и в обвинителния акт. Преди време тя огласи версията, че заключванията на деца от дома са по самоинициатива на част от възпитателите. През декември м.г. Симеонова дори подаде жалба срещу социален работник, че по негово решение момче с ментални проблеми било държано под ключ в стаята му.

Заради всичко случило се в "Таню войвода" от ДАЗД препоръчаха на асеновградския градоначалник да отстрани Симеонова от поста й. Последва дисциплинарно уволнение със заповед на на д-р Емил Караиванов. Междувременно стана ясно, че от прокуратурата са разпитали близо 30 свидетели. Предстои решението на съда.
К.Нешева
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини