Крумовецът Иван Иванов спечели Винарията в Асеновград

Победителят

Иван Иванов от Крумово е победителят в юбилейното 20-то издание на конкурса за най-добро домашно вино реколта 2011 г., който се проведе в последата януарска вечер в Асеновград. 

Празникът на виното започна с официалното представяне на изложбата "Виното от неолита до сателита" в Историческия музей. "В Асеновград се пие по тържествени поводи, при празник, при болка. Да вдигнем наздравица с чаша асеновградски мавруд, което е най-хубавото вино и в жега, и в студ", събра умело в едно изречение отношението на местните към червения елексир кметът на общината Емил Караиванов при откриването на изложбата.

Тържествата в чест на питието на боговете продължи на централния градски площад, където бе посрещнат богът на виното и придружаващите го вакханки. Танците на красивите последователки на Дионисий бяха изгледани с интерес от събралото се множество на площада, което сладко-сладко, въпреки минусовите температури, надигаха чашите с вино и замезваха с кебапчета от пущешите наоколо скари. Всички с удоволствие изгледаха и танците на ансамбъл "Етноритъм", след което на площада се изви кръшно хоро под кръшните ритми, изпълнени майсторски от Виевската фолк група.

За първи път тази година най-добрите винари бяха обявени и наградени на открито на площада. С чудесния си мавруд 51-годишният Иван Иванов от Крумово спечели голямата награда - 100 лева и 100-литрово буре, връчени му от кмета Караиванов. Втори остана Георги Спасов също от Крумово. Третото място си поделиха асеновградчанинът Руси Русев и Георги Теофилов от Брестник. Руси Русев стана носител и на наградата на журито на публиката, която представляваше 50-литрово буре от Съюза на предприемачите в Асеновград. В категорията бели вина наградата бе присъдена на Атанас Христов.

Най-възрастният и най-младият сред участниниците в конкурса също получиха награди, осигурени от ресторант "Асеновец" и Ротари клуб.

На всички победители в досегашните 20 конкурса бяха връчени почетни грамоти. 

След нагараждаването празникът се пренесе в ресторант "Асеновец". Да уважат и поздравят майсторите на гроздовия елексир бяха дошли депутатите Силвия Хубенова, Милена Христова, Илия Пашев, Петър Мутафчиев, началникът на Четвърти артилерийски полк полк. Димитър Илиев, шефът на полицейското управление гл. инспектор Запрян Стоянов, районният прокурор Калоян Димитров, председателят на Районния съд Иван Калибацев, игуменът на Бачковския манастир епископ Борис, архиерейският наместник отец Данчо. Очаквано тук бяха също и зам.-областният управител Христо Грудев, както и разбира се кметът Емил Караиванов и неговите трима заместници, председателят на местния парламент Светозар Шуманов, общинските съветници и кметове на някои други пловдивски общини като Първомай, Садово, Лъки, Куклен.

К.Нешева

Депутатът Петър Мутафчиев

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини