24 °C

1000 лева глоба за "брак" с 15-годишна

1000 лева глоба е първата присъда, наложена от Районен съд - Асеновград, за съжителство на семейни начала с непълнолетно момиче. Санкцията отнесе пълнолетният Д.А.Р. от кв. "Лозница", живял по съпружески, но без брак, със своята 15-годишна изгора. Двамата се решили на крачката през есента на м.г., след като близо 2-годишната им дружеска връзка, както те я определят в показанията си, постепенно придобила романтичен отенък. Когато обаче оповестили родителските тела, те срещнали съпротива и от двете страни. Възрастните били против "лудите-млади" да свиват любовно-семейно гнездо. Поне първоначално. В крайна сметка с течение на времето те все пак кандисали и приели решението. Така през септември 2011-та тийнейджърката М.Х.М и баткото Д.А.Р. заживели заедно като мъж и жена. За тяхно нещастие социалните подразбали за случилото и след като се убедили лично при проверка на място, те без да губят време се обърнали към Темида.

Тъй като женихът е с чисто съдебно минало, съдът е счел, че налагането на административното наказание "глоба" е достатъчно наказание за извършеното от Д.А.Р."Определеният размер на глобата е съобразен с факта, че обвиняемият, макар и да се води безработен, реализира доходи, като държи барче. Степента на обществена опасност на дееца е ниска, с оглед добрите характеристични данни и разкаянието му в съда, както е налице и липса на съставомерни последици от деянието. В случая съдът отчете и факта, че обвиняемият Р., макар и без брак, живее на съпружески начала с жена, от която чака дете", се казва в съдебното решение.

Според нашето законодателство, за да може непълнолетно лице да сключи брак, е нужно разрешението на председателя на районен съд по местоживеене. Той изслушва детето, както и родителите му. Ако председателят на съда позволи брак, то това позволение важи само за брак с конкретно лице, а не е разрешение за сключване на брак по принцип. Най-често искания, обясняват юристи, идват от родители на момичета, които са забременели.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини