1000 лева глоба за "брак" с 15-годишна

1000 лева глоба е първата присъда, наложена от Районен съд - Асеновград, за съжителство на семейни начала с непълнолетно момиче. Санкцията отнесе пълнолетният Д.А.Р. от кв. "Лозница", живял по съпружески, но без брак, със своята 15-годишна изгора. Двамата се решили на крачката през есента на м.г., след като близо 2-годишната им дружеска връзка, както те я определят в показанията си, постепенно придобила романтичен отенък. Когато обаче оповестили родителските тела, те срещнали съпротива и от двете страни. Възрастните били против "лудите-млади" да свиват любовно-семейно гнездо. Поне първоначално. В крайна сметка с течение на времето те все пак кандисали и приели решението. Така през септември 2011-та тийнейджърката М.Х.М и баткото Д.А.Р. заживели заедно като мъж и жена. За тяхно нещастие социалните подразбали за случилото и след като се убедили лично при проверка на място, те без да губят време се обърнали към Темида.

Тъй като женихът е с чисто съдебно минало, съдът е счел, че налагането на административното наказание "глоба" е достатъчно наказание за извършеното от Д.А.Р."Определеният размер на глобата е съобразен с факта, че обвиняемият, макар и да се води безработен, реализира доходи, като държи барче. Степента на обществена опасност на дееца е ниска, с оглед добрите характеристични данни и разкаянието му в съда, както е налице и липса на съставомерни последици от деянието. В случая съдът отчете и факта, че обвиняемият Р., макар и без брак, живее на съпружески начала с жена, от която чака дете", се казва в съдебното решение.

Според нашето законодателство, за да може непълнолетно лице да сключи брак, е нужно разрешението на председателя на районен съд по местоживеене. Той изслушва детето, както и родителите му. Ако председателят на съда позволи брак, то това позволение важи само за брак с конкретно лице, а не е разрешение за сключване на брак по принцип. Най-често искания, обясняват юристи, идват от родители на момичета, които са забременели.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини