Епидемичен взрив на Хепатит А

Над 60 жители на Искра с диагноза Хепатит А са хоспитализирани от началото на месеца в Инфекциозна клиника на Университетската болница в Пловдив. Със същата диагноза са приети и други близо 30 мъже, жени и деца, които по една или друга причина са пребивавали в селото в различни периоди от време в рамките на инкубационния период на заболяването.

До момента не е категорично изяснено откъде тръгва заразата. В Искра от години имат проблеми с водоподаването и според мнозина причината се крие в стария тръбопровод. Здравните власти обаче не отчитат отклонения в пробите на водата. Следват проверки и на местните заведения и магазини.

На над 100 деца от градината и училището се правят кръвни тестове. В класните стаи се допускат само здрави ученици, а дезинфекцията е засилена.

Хората в селото не крият, че са уплашени от масовото разпространение на болестта. Само преди 2 седмици заболелите в селото бяха 15. Информацията бе съобщена от директора на РЗИ д-р Ваня Танчева - Манчева на заседанието на Областния Кризисен щаб. Към средата на месеца общият брой на "пипналите" болестта на мръсните ръце, които живеят или са били в Искра, вече надхвърли 80 души.

Специалистите съветват всички в застрашения район да потърсят лекарска помощ дори при най-малкото съмнение за Хепатит А.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини