1000 лв. глоба за менте медицинските бележки, отсече съдът

Първите присъди срещу ученици за фалшиви медицински бележки вече са факт. С оглед на крехката възраст и чистото им съдебно минало З.Ж. и И.Т. са освободени от наказателна отговорност, но ще трябва да платят глоба от по 1000 лева всеки. Санкцията им е наложена от Районния съд в Асеновград за това, че са се възползвали от неистински документ за извинение на отсъствия от клас в продължение на няколко дни. Съдът е категоричен, че става дума за умишлено представяне на такъв фалшиви документи с цел въвеждане в заблуждение на служебни лица. З.Ж. е ученик в ПГ "Цар Иван Асен II", а И.Т. в СОУ "Св. Княз Борис I".

Скандалът с фалшивите медицински бележки гръмна миналата пролет, след като прокуратурата в Асеновград засече стотици такива, представени от гимназисти в училища в града. Образувани бяха 40 възпитателни дела. Една част са извинявали отсъствията си с истински бележки, взети от личния лекар, но повечето си признаха, че са попълвали сами бланките, някои дори си имали и фалшиви печати. Малко след това, провокиран от случващото се, Регионалният инспекторат по образование издаде заповед, с която на директори и учители бе наредено да извиняват отсъствията от часовете не само срещу представена медицинска бележка, но и с прикрепено към нея копие от амбулаторния лист на прегледа.

Предстои още гимназисти да се изправят пред съда. До момента обаче така и не е потърсена административна отговорност от класните учителите, които са приемали без никакви "излишни" въпроси менте медицинските. Повечето от тях са призовани като свидетели по делата срещу учениците им.

Решенията на Районния съд подлежат на обжалване пред Окръжен съд - Пловдив.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини