Рейнджър от Асеновград съди полицията в Кърджали

Рейнджър заведе дело против ОД на МВР - Кърджали, и иска от полицията по съдебен ред 1500 евро за пропуснати ползи и още 5000 лева заради срама и унижението, на които е бил подложен. За случая, който е без прецедент, съобщава в. "Марица". Причината за гафа бил пропуск в информационната система на МВР, твърди Иван Иванов, който е военен лекар. Преди време той имал семейни проблеми със съпругата си и се развел. Заради неплатени навреме издръжки той имал проблеми с частен съдебен изпълнител. Наложена му била и забрана да напуска страната. Иванов обжалва забраната, образувано е дело и съдът отменя забраната за напускане на страната.

В началото на септември 2010 г. Иванов, който е военнослужещ в асеновградско поделение с чин капитан, започва подготовка за участие в рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул в операция на Международните сили за подържане на сигурността в Афганистан ISAF.

Подготовката приключва на 13 януари 2011 г. и датата на заминаване на ротата от летище Пловдив е определена. При преминаване на паспортния контрол на аеропорта на 5 февруари 2011 г. се установява, че въпреки съдебния акт за отмяна на забраната в информационните масиви на МВР все още Иванов фигурира в черния списък.

Около Иванов започва суматоха, при него идва зам.-командирът на ротата, представители на гранична и военна полиция и ВКР. Той е отделен от останалите рейнджъри за изясняване на случая. Военният обяснява причината и се опитва в рамките на час да се снабди с необходимите документи, за да докаже, че няма забрана за напускане на страната.

“Положението, в което бях поставен, беше инфарктно и изключително унизително, тъй като всички другари от ротата нямаха информация защо ме отклоняват от строя, на терминала на летището ме гледаха като престъпник, твърди Иванов. Тъй като в този момент бях в пълно бойно снаряжение - бронежилетка, стрелково оръжие и др., трябваше да ги давам под опис, много неловка ситуация, едва ли не ме разжалваха в този момент.”

Самолетът заминава без Иванов. На следващия ден той преживява още една унизителна ситуация, когато отива в поделението. Там вече има слухове, че е съден и затова не може да напуска България.

Няколко дни след инцидента Иванов си взема отпуск и отива до ОД на МВР - Кърджали, за да изясни на място ситуацията. След изричната му намеса успява да замине едва на 28 март.

В исковата си молба рейнджърът иска да му бъдат платени 1500 евро, колкото е авансът, получен за неуспешното заминаване. Отделно той предявява иск и за 5000 лева за неимуществените вреди, които е претърпял. Причината за преживения срам и унижение според него е бездействието на длъжностни лица, служители на ОД на МВР ­ Кърджали.

Иванов вече е подготвил всички документи, казва адвокатът му Ройнов. Сред доказателствата по делото са решението от административния съд, с което е вдигната забраната, заповед на заместник-началника на ОД на МВР - Кърджали. По време на процеса ще бъдат разпитани и двама свидетели, които да разкажат подробности около ситуацията, в която е поставен рейнджърът.

Източник: в. Марица

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини