17 °C

Алпинистът Теодор Ганев: Няма приключение без смъртна заплаха

Снимки: личен архив на Теодор Ганев

23-годишният Теодор Ганев е от Асеновград. Само преди дни той постигна поредната си цел. Поредната, защото Теодор има много такива. А те всичките са....високи и труднодостъпни. Не, не става дума за дългокраки девойки, а за върхове. Алпинистът покорява един след друг световните планински първенци. Теодор е българинът, който на 16-ти февруари стъпи на най-високата точка в цяла Южна Америка - връх Аконкагуа /6962 метра/ в Аржентина. Въпреки хилядите километри разстояние, Асенovgrad.Net успя да се свърже и да разговаря с него.

- Тео, първо да ти честитим изкачването на най-високия връх в Южна Америка! Приеми поздрави от целия екип на Asenovgrad.Net. Къде те намираме в момента?

- В Кордоба, Аржентина, съм. Утре, 25 февруари, заминавам за Пуерто Игуасу. Там се намира един от най-забележителните водопади в света. Тези няколко дена след изкачването разпускам и правя планове за последните забележителности, които искам да посетя преди да се прибера в България.

- Преди Аконкагуа изкачи Уайна Потоси, който пък е в Боливия.

- Уайна Потоси беше част от плана ми за аклиматизация. Преди да го изкача прекарах 3 доста трудни нощи в една от най-високите хижи в света. Намира се в близост до Уайна Потоси на връх Чакалтая /5300 метра/. Там трябваше да се преборя с първите симптоми на височинната болест като силно главоболие, гадене, разтройство, отпадналост, липса на апетит. Всичко това беше следствие на усилията, които организмът ми полагаше, за да се нагоди към новата среда, в която го поставях. Кислородът бе с 50% по-малко. Когато бях там не вярвах, че планът ми ще успее, но бях длъжен да опитам. Усилията, които положих в онази хижа, ми се отплатиха многократно при следващите ми изкачвания. Уайна Потоси ме подготви за това, което ме очакваше на Аконкагуа.

- Откога се занимаваш с катерене и алпинизъм? Кой или какво те запали за този спорт?

- Като по-малък смених доста спортове в търсене на точния спорт, който да ме допълва. Започнах с шах, тенис, карате, после плувах, след това отделих доста време на футбола. В същото време със семейството ми предпочитахме да прекарваме почивните дни в планината, изкачвайки родните, а след това и балканските първенци. В момента продължавам да правя това, което съм правил и като малък. Това, което се променя е височината на върховете и това, че не можем да ходим вече семейно на тях.

- Покоряването на планински върхове, и то на такива над 5-6 хиляди метра, не е шега работа и носи освен радост от постижението и различни опасности. Не се ли страхуваш?

- Страхувам се и то много. Но според мен точно в това се крие чарът на алпинизма. Риск съществува, без него нямаше да има успехи. Ще цитирам един от кумирите ми Райнхолд Меснер, който казва "Няма приключение без смъртна заплаха."

- Сам ли финансираш експедициите си или има хора и организации, които ти помагат?

- Обикновенно с колегите ми от спортен клуб "Високи върхове" разчитаме на спонсори за изкачванията си, но за Аконкагуа се самофинансирах. През лятото на 2011 г. бях на студентска бригада в САЩ и със събраните пари осъществих така чаканото от мен пътешествие в Централна и Латинска Америка.

- С какво друго се занимаваш?

- Едно от хобитата ми, за което съм отделил доста средства, е фотографията. Понеже ми харесва да се разхождам сам из природата и за да не ме мислят за луд хората, си купих фотоапарат и сега съм фотограф.

- Кой е следващият връх, който си набелязал?

- Със СК "Високи върхове" смятаме да се отправим към връх Ленин това лято. Висок е 7134 метра и се намира в планината Памир. След като се прибера в България, ще имаме доста работа по подготовката. Надяваме се спонсорите ни да ни подкрепят за пореден път а и да намерим и нови желаещи.

- Странно ли ще ти се стори, ако те попитам за Еверест? Прекалено смело начинание ли е или мислиш по въпроса?

- Еверест е мечта за всеки алпинист. Много ми се иска един ден да стъпя на върха му. От сегашната ми позиция обаче ми се вижда доста далечен. Старая се да израствам постепенно и сигурно.

- Кое те е впечатлило най-много до момента при пътуванията ти из света?

- Това, което наистина ме впечатлява е природата с нейните различни форми и цветове. Това е което искам да уловя с апарата си. Красота има навсякаде, стига човек да иска да я види. Преди няколко години посетих по-известните национални паркове в САЩ и останах много впечатлен. Едно от любимите ми кътчета с плажове от бял коралов пясък, джунгли с цялото им животинско разнообразие, градове на изчезнали цивилизации /маите/ и едни от най-добрите условия за гмуркане в света е полуостров Юкатан в Мексико.

- Докога смяташ да продължиш с катеренето?

- Докато ми доставя удоволствие. Надявам се, живот и здраве, да продължа да се катеря още дълги години.

- Кога се прибираш?

- Прибирането го уреждаме в момента с родителите ми. На 7-ми март ще летя от Буенос Айрес за Франкфурт. Ще гостувам за кратко на познати и след това се прибирам в България.

- Пожелай нещо на асеновградчани, които искрено ти се радват за успехите, които постигаш.


- Пожелавам им от цялото си сърце много здраве и много сбъднати мечти!

Въпросите зададе Красимира Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини