10 °C

53 асеновградчани приемат пожелания за ЧРД на 29 февруари

53 са асеновградчани, които празнуват рожденния си ден през 4 г. Такъв е броят на жителите на общината, родени на високосния 29 февруари. Такава е статистиката, съобщена за Asenovgrad.Net от пресцентъра на местната управа. 53-мата са част от общо 4717 българите, които, ако зачитат календара, вдигат наздравица за рожденния си ден веднъж на 4 зими. В света родените на високосната дата са около 4 милиона.

В началото на "високосната" история е Гай Юлий Цезар, който взел изчисления на египтяните и стигнал до извода, че на всяка година се натрупва по 1/4 ден. Така станало ясно, че на 4 г. трябва да се появи още един ден. Календарът му се казва Юлиански. По другия календар, кръстен на папа Григорий, изчисленията са още по-сложни за т. нар. високосен ден. Трябва обаче да отбележим, че според първоначалния Юлиански календар месец февруари съдържа 30 дни.

Смята се, че вероятността да се родиш на 29 февруари е 1:1500. Още през I век мъдреците твърдели, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през нея минават посланиците от оня свят – магьосници, пророци, жреци, които имат дарбата да побеждават злото и да прочистват Земята от него. Смята се, че родените на 29 февруари са надарени с особени способности, че са избраници на съдбата. В древността те били пазени от първия миг на живота им, помагали им да разкрият талантите си. Задължавали ги да живеят изолирано, пазейки и усъвършенствайки своята дарба, за да изпълнят възложената им мисия.

29 февруари не е най-куриозния в календара. Има и 30-ти. Първия случай е регистриран в Швеция между 1699 г. и 1712 г. Тази дата е отговаряла на 29 февруари от Юлианския и на 11 март от Грегорианския календар. През 1929 г. СССР приема революционен календар. Според него годината има 360 дена. Така през 1930 г. и 1931 г. месеците  били задължително с по 30 дена. Останалите дни се изгубили някъде между датите. През 1932 г. календарът е изоставен и месеците възвръщат обичайната си дължина.

В книгата на Гинес е записана историята на семейство от Норвегия, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни години. На много места по света, а и у нас, традицията повелява, че на този ден жените могат да предлагат брак, без това да е смятано за нетипично или странно, а мъжете не трябва да им отказват.

От началото на деня днес до този час в Пловдивска област е проплакало само 1 новородено или поне така сочи Информационната система за ражданията у нас на сайта на МЗ. До края на деня, разбира се, броят им ще е значително по-голям, но колко точно ще стане ясно след близо 10 часа.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини