53 асеновградчани приемат пожелания за ЧРД на 29 февруари

53 са асеновградчани, които празнуват рожденния си ден през 4 г. Такъв е броят на жителите на общината, родени на високосния 29 февруари. Такава е статистиката, съобщена за Asenovgrad.Net от пресцентъра на местната управа. 53-мата са част от общо 4717 българите, които, ако зачитат календара, вдигат наздравица за рожденния си ден веднъж на 4 зими. В света родените на високосната дата са около 4 милиона.

В началото на "високосната" история е Гай Юлий Цезар, който взел изчисления на египтяните и стигнал до извода, че на всяка година се натрупва по 1/4 ден. Така станало ясно, че на 4 г. трябва да се появи още един ден. Календарът му се казва Юлиански. По другия календар, кръстен на папа Григорий, изчисленията са още по-сложни за т. нар. високосен ден. Трябва обаче да отбележим, че според първоначалния Юлиански календар месец февруари съдържа 30 дни.

Смята се, че вероятността да се родиш на 29 февруари е 1:1500. Още през I век мъдреците твърдели, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през нея минават посланиците от оня свят – магьосници, пророци, жреци, които имат дарбата да побеждават злото и да прочистват Земята от него. Смята се, че родените на 29 февруари са надарени с особени способности, че са избраници на съдбата. В древността те били пазени от първия миг на живота им, помагали им да разкрият талантите си. Задължавали ги да живеят изолирано, пазейки и усъвършенствайки своята дарба, за да изпълнят възложената им мисия.

29 февруари не е най-куриозния в календара. Има и 30-ти. Първия случай е регистриран в Швеция между 1699 г. и 1712 г. Тази дата е отговаряла на 29 февруари от Юлианския и на 11 март от Грегорианския календар. През 1929 г. СССР приема революционен календар. Според него годината има 360 дена. Така през 1930 г. и 1931 г. месеците  били задължително с по 30 дена. Останалите дни се изгубили някъде между датите. През 1932 г. календарът е изоставен и месеците възвръщат обичайната си дължина.

В книгата на Гинес е записана историята на семейство от Норвегия, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни години. На много места по света, а и у нас, традицията повелява, че на този ден жените могат да предлагат брак, без това да е смятано за нетипично или странно, а мъжете не трябва да им отказват.

От началото на деня днес до този час в Пловдивска област е проплакало само 1 новородено или поне така сочи Информационната система за ражданията у нас на сайта на МЗ. До края на деня, разбира се, броят им ще е значително по-голям, но колко точно ще стане ясно след близо 10 часа.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини