"Anonymous" са използвали български сървър

Антимафиоти от ГДБОП участваха в международна операция срещу хакерската група "Anonymous". Акцията е проведена на територията на Испания, Чехия и България, и е координирана от Европол. Това съобщава пресцентърът на МВР. Служители от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" при ГДБОП в координация с отдел "Европол" на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" участваха в провеждането на международна операция срещу членове на международната хакерска група "Anonymous".
Операцията бе проведена на територията на Испания, Чехия и България, и е координирана от Европол. В хода на акцията е установено, че членове на клона на "Anonymous" в Испания използвали сървъри, намиращи се в България и Чехия, за да комуникират и организират престъпната си дейност в криптирани чат-канали. Арестувани са четирима членове на "Anonymous" в Испания.
В средата на февруари 2012 г. служители от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" са извършили компютърно-разузнавателни действия и са установили, че криптиран чат-сървър, изграден от фирма във Варна, бил използван от "Anonymous" за координиране на престъпната им дейност и набелязване на бъдещи цели. Антимафиотите са претърсили адреса на фирмата и оттам са иззели сървър, съдържащ два терабайта информация. Предстои компютърно-техническа експертиза на иззетите данни. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура.
Разследването е довело и до мащабна операция, координирана от Интерпол, на територията на Испания и Латинска Америка, при която са задържани и други членове на "Anonymous".
Членовете на хакерската група са отговорни за редица престъпления, извършени от юни 2011 г. до момента, като DDos атаки, обезличаване /defacement/ на интернет-сайтове, проникване и кражба на конфиденциални данни, се казва още в прессъобщението на вътрешното министерство.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини